RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Museveni undertegner omstridt homolov

Sist oppdatert:
Kampala (NTB-Reuters): Ugandas mangeårige president Yoweri Museveni har undertegnet en kontroversiell lov som innebærer at homofile risikerer livsvarig fengsel.

Ugandiske tjenestemenn applauderte høylytt da Museveni undertegnet loven i en seremoni på plenen ved presidentboligen i Entebbe mandag, der utenlandske journalister var invitert.

Regjeringstalsmann Ofwono Opondo sa tidligere på dagen at presidenten ville undertegne avtalen med internasjonale medier som vitne for å demonstrere Ugandas uavhengighet stilt overfor vestlig press og provokasjoner.

Under seremonien beskyldte Museveni vestlige land for å drive med sosial imperialisme og forsøke å påføre afrikanske land sine sosiale verdier.

– Vi beklager at dere lever som dere gjør, men vi holder munn om det, sa han.

Homofile aktivister i Afrika frykter at den nye loven skal smitte til andre land på et kontinent der konservative samfunn ser på homofili som noe naturstridig.

– Det er en trist dag for det homofile miljøet i Uganda fordi denne loven vil berøre alle, sier Julian Peppe Onziema, en lokal homofil aktivist.

Fordømmer

Vestlige land, blant dem Norge, har kritisert lovforslaget som første gang ble lagt fram i 2009.

Danmark og Sverige var raskt ute med å fordømme den nye loven. Den danske bistandsministeren gjør det klart at loven vil føre til at Danmark legger om deler av sin bistand til Uganda.

– Jeg kan ikke sterkt nok ta avstand fra loven og det signalet som den ugandiske regjeringen nå sender, ikke bare til forfulgte minoritetsgrupper, men til hele verden, sier bistandsminister Mogens Jensen.

Rundt 50 millioner danske kroner blir som følge av loven omdirigert fra programmer i samarbeid med den ugandiske staten til private organisasjoner.

Hovedsamarbeidsland

Uganda var et av Norges første hovedsamarbeidsland i Afrika og har mottatt rundt 6 milliarder kroner i norsk bistand siden Museveni kom til makten i 1986. De siste årene har bistanden ligget på rundt 400 millioner kroner i året.

Flere norske statsråder har opp gjennom årene kritisert Uganda for behandlingen av homofile, senest utenriksminister Børge Brende (H).

– Meget skuffende og et stort tilbakeslag for menneskerettighetene i Uganda. Seksuelle minoriteters situasjon i Uganda er allerede vanskelig. Dette representerer en ytterligere forverring, sa Brende da det tidligere i måneden ble kjent at Museveni vurderte å undertegne loven.

President Barack Obama har stemplet lovforslaget som «motbydelig» og fredsprisvinner Desmond Tutu i Sør-Afrika har sammenlignet lovforslaget med apartheid. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere