*Nettavisen* Nyheter.

Musikkåret 2007

Skandaler, comeback, debutanter og nye album fra stjernene; dette husker vi best fra 2007.

28.01.08 08:36

2007 var et begivenhetsrikt musikkår; vi fikk skandaler, comeback og hits vi trodde vi bare kunne drømme om. I Yeye redaksjonen har vi rangert de begivenhetene vi husker aller best. Her kan du gjenoppleve øyeblikkene og fortelle oss hvilke øyeblikk du husker aller best.

Skandaler
Vi begynner med skandalene som stod i kø for kjendisene våre, både på og utenfor scenen.

På tredje plass finner vi Kanye West og hans utbrudd bak scenen da igjen måtte konstatere at han ikke fikk pris under MTV Video Music Awards i september. Den amerikanske rapperen har aldri lagt skjul på at han selv mener han fortjener å vinne med sine videoer som han bruker mye tid og penger på. West, som ventet på heisen i en folkerik korridor, begynte å hyle om at han hadde tapt alle de fem kategoriene han var nominert for.

- Det er to år på rad nå... gi en farget mann en sjanse, sa artisten til en reporter mens han trampet rundt i sinne.
- Jeg prøver hardt, jeg har det beste albumet! Deretter uttalte West at han aldri skulle dukke opp på MTV igjen.

Den nest største skandalen i musikkåret 2007 vurderer vi til Britneys opptreden på den samme prisutdelingen. I siste sekund hadde Britney sparket stylisten og brukket hælen på skolen slik at hun så ustødig ut, i tillegg til at antrekket var veldig lite flatterende. Med playback og slapp dansing vrikket hun seg gjennom låten, godt hjulpet av spreke dansere. De fleste andre artistene tilstede gav Britney den støtten de kunne, selv om de nok alle var enige i at Spears nok burde ventet litt med å «gjøre comeback».

HTML EMBED

En klar nummer én. Den europeiske MTV Music Awards utdelingen gikk av stabelen i Munchen i november. Der skulle Amy Winehouse opptre, og det er denne opptreden som ble årets største skandale. Den unge britiske artisten hadde nytt godt av både alkohol og narkotika bak scenen, noe publikum ikke var i tvil om da Winehouse klamret seg til mikrofonstativet og knapt kunne uttale ordene i sangen «Back to Black». Og det ble ikke stort bedre da Amy skulle motta sin pris som andre artister hadde stemt henne frem til å vinne. Takketalen besto av noen spredte enstavelsesord, mens hun kikket på alle i salen, klødde seg i hodet, før hun vaklet seg ned igjen fra podiet.

HTML EMBED

Comebacks

Selv om Britney Spears fikk mye pepper for sin opptreden og comeback i høst, har hennes nye album «Blackout» høstet strålende kritikker. I tillegg er jo faktisk all PR god PR for Miss Spears, det har hun bevist gang på gang. Derfor blir hennes comeback kåret til det tredje beste.

Nummer to på listen er Kylie Mingue som gjør comeback etter en tre år lang pause hvor hun har kjempet mot brystkreft. På mange måter kan dette også sees på som Kylies andre comeback. Siden sitt gjennombrudd i 1988 har den australske artisten, sangerinnen og skuespillerinnen sluppet album, men siste halvdel av 1990-tallet var heller labert for Kylie. Helt til hun i 2000 slapp singelen «Spinning Around» og med den gjorde et spektakulært comeback som ble fulgt opp med «Can't Get You Out Of My Head» i 2001.

28. juni 2007 sprakk nyheten millioner av fans hadde håpt og drømt om; Spice Girls skulle gjenforenes. Planen var en ny single og en verdensturné. Og interessen for krydderjentene var sensasjonell; billettene til konserten i London ble utsolgt på 38 sekunder. Til tross for rykteflommer om intern krangling har alt gått etter planen for Spice Girls turneen ble sparket i gang 2. desember i kanadiske Vancouver med turnékostymer designet av Posh Spices gode venn Roberto Cavalli og sitt private Boeing 757 fly med navnet «Spice One» som transportmiddel mellom konsertene. Antakelig det mest omtalte comebacket på mange år, og vår nummer en.

Norske artister

Det har vært et veldig godt år for norske artister og derfor vanskelig å velge topp tre her. Etter et par runder rundt bordet har vi kommet frem til at Alejandro Fuentes er den som kaprer tredjeplassen. Den unge sørlendingen har vært mye i rampelyset dette året, kanskje mest på grunn av en infamøs båttur i sommer hvor hans nye leketøy ikke var så lett å manøvrere som Ali hadde trodd. På musikkfronten har han herjet listene med låta «Hell If I» fra hans andre album. Singelen er mer enn bra nok for vår tredjeplass.

HTML EMBED

På andreplass har vi plassert norsk-grenadiske Sichelle. Hun gav ut en single i 2007, men for en single det var. «Fuck deg» gikk rett til topps på VG-lista. Der lå den som #1 i tre uker, og lå fortsatt på topp ti etter åtte uker. Singlen solgte til platina med mer enn 10 000 solgte eksemplarer. Det var Idoldommer David Eriksen som gav ut Sichelles single, i 2008 kommer hennes debutalbum.

Vi har alltid visst at Madcon har vært utrolig bra, de har bare ikke fått sitt skikkelige gjennombrudd ennå. 2007 var året for Madcon. Det begynte med at Tshawe sjarmerte norske TV-tittere i senk på dansegulvet lørdag etter lørdag. Men hoftevrikking og boaer er ikke nok. Da gutta i tillegg slapp sin single «Beggin» som nesten spilles i filler på landets radiostasjoner var Madcons virkelige gjennombrudd et faktum.. til

Her ser du videoen til «Beggin»:

HTML EMBED

Stjerner som ble megastjerner

Som forventet har også 2007 vært Justin Timberlakes år, selv om «FutureSex/LoveSounds» kom ut allerede i 2006. Verdensturne, singler sammen med Timbaland, 50 Cent og Nelly Furtado har holdt «buzzen» oppe rundt Justin Randall Timberlake fra Memphis, Tennessee. I tillegg har Timberlake startet eget plateselskap, lansert egen kleskolleksjon og tatt «strøjobber» som produser for mange av sine veldig kjente venner. Dermed kaprer han tredheplassen.

Unge, vakre Rhianna slo igjennom med sin single «Pon De Replay» men ble for alvor kjent da hun sang «Unfaithful» skrevet at Ne-Yo og produsert av norske Stargate. Lenge ble hun sett på som en «one hit wonder» pike, noe som ble kraftig tilbakevist da hun i 2007 gikk i studio sammen med sine venner Ne-Yo, Stargate og Timbaland og slapp albumet «Good Girl Gone Bad» hvor første singelen var monsterhiten «Umbrella». Dermed var stjernefaktoren et faktum, Rhianna er i dag den største av de store musikknavnene.

Allerede i 1996 ble Timbaland et velkjent navn i musikken. Som produser ble han sammenlignet med navn som Dr. Dre og jobbet allerede da med stjerner som Desitny's Child, Jay-Z og NAS. Fra og med slutten av 1990-tallet eksisterte det en egen sound kalt «The Timbaland Sound», alikevel måtte Timothy Z. Mosley gi ut et eget album før han skulle få superstjerne status også utenfor musikkbransjen. Med singler som «Give It To Me» og «The Way I Are» ble hans album «Shock Value» et av 2007s heteste album.

HTML EMBED

Årets beste samarbeid

Det er ikke bare i 2007 at stjerner har samarbeidet, men det er i 2007 vi har sett noen av de største og beste samarbeidene.

Både sammen og hver for seg har Akon og Gwen Stefani har hatt et godt musikkår. Sammen gav de oss tittelsporet fra Gwen Stefanis album: «The Sweet Escape». Gwen Stefani skrev sangen til sitt andre soloalbum, Akon hadde allerede laget beaten, med Stefani i bakhodet. Til dags dato er dette Gwen Stefanis mest suksessfulle singel, og en av de aller mest spilte singlene siden 2000. Snakk om «match made in heaven».

Vi har tildelt fire «sluggere» andreplassen i denne kåringen; Furtado, Timberlake og Timberland. Den første singel fra Timbalands album het «Give It To Me» og sprengte grenser innenfor musikalske samarbeid. Timbaland så ut til å ha spart den aller beste beaten til sitt eget album, og med Timberlake og Furtado på laget ble dette en massiv hit. Låta ble den tiende meste suksessfulle singlen i 2007 og som ble nominert til en Grammy for «Beste Samarbeid».

To smekre damer troner øverst; Beyoncé og Shakira. Beyoncé har fortalt i intervjuer hvordan hun har truffet Shakira i forskjellige anledninger og selvfølgelig fulgt hennes karriere. Sammen med sine låtskrivere og norske Stargate skrev hun sangen «Beautiful Liar» og spurte om Shakira ville være med. Resten er som kjent historie. Sangen ble utgitt på Beyoncés deluxe versjon av albumet «B'day», satt ny «klatrerekord» på Billboard listen da den gikk fra 94. til 2. plass på en uke og vant MTV Video Music Award for «Most Earth-Shattering Collaboration».

HTML EMBED

Kilde: Wikipedia, MTV.com

Er du enig i vår kåring? Og hvem var dine favoritter i 2007? Gi oss din tilbakemelding her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag