(SIDE2): - Jeg er fullstendig klar over at jeg ikke er din stereotypiske frisør, innrømmer Per som til daglig jobber på Adam og Eva.

Han smiler bredt der han balanserer med bakenden i vinduskarmen utenfor Arkaden. Frostrøyken fyker ut av lungene på vestfoldgutten.

- Fryser du?

Per retter kjapt opp ryggen, strammer brystkassen og synliggjør at glidelåsen på jakken hans slettes ikke er dratt opp.

- Å nei da! Funker dette her, svarer han.

21-åringen er uten tvil et stort stykke mann. Dette har ikke gått hus forbi i salongen, verken hos kunder eller ansatte.

- Jeg får høre en kommentar fra kollegaer i hist og pist, men det er stort sett uskyldig moro. Gutta på gymmen derimot, de gliser og ler av frisøren Per.

Kroppsbyggeren humrer for seg selv. Det er visstnok de han klipper som lar seg overraske mest. Ikke sjelden utbryter folk: «Jøss! Kan du dette altså?».

- Til tross, de er stort sett fornøyde alle som en, påpeker han.

Var liten og tykk
I sine glansdager på ungdomsskolen og videregående ble det mye festing og usunn mat på Per, noe kroppen bar preg av. Allerede i 9. Klasse veide gutten hele 110 kg. Den gang ikke på grunn av muskler.

- Jeg kan huske alt pølsefettet som hang fra armer og bein. Heldigvis kom jeg til et punkt hvor jeg ble lei av festing og søkte nye hobbyer.

Siden Per aldri var noe Einstein i sportens verden begynte han å trene på studio. Målet var å få av noen kilo, men aktiviteten utviklet seg til en givende lidenskap.

- Det syntes på kroppen at noe var i ferd med å skje. Muskler ble synlige, fettet forsvant. Det motiverte meg og med nyvunnet motivasjon kom større interesse for trening generelt. Skal jeg komme med et budskap her må det være at det faktisk er mulig å gjøre noe med overvekt.

Han leste bøker fra perm til perm og gjennomsøkte nettet om alt som hadde med trening og riktig kosthold å gjøre. Resultatet ble totalavstand fra alkohol, samt havregrøt hver eneste morgen.

- Det er ikke kremen av frokostmuligheter, men akkurat det som skal til, forteller han.

21-åringen har ikke tatt annet én ett glass vin i ny ne til maten på snart 2 år.

- I begynnelsen var det helt grusomt å dra på fest uten å ha med drikkevarer. Jeg savnet det sosiale aspektet veldig. Nå er det blitt en vanesak. Jeg har det like gøy på festligheter uten alkohol.

Utseende viktigst
Hovedforskjellen mellom de som bygger kropp og de som trener for å komme i form ligger helt i overflaten, der det syntes.

- Jeg driter i hvor mye jeg tar i benken. Det er hvordan jeg ser ut som betyr noe, innrømmer Per.

Han forteller at det hele handler om «show off», altså å bli lagt merke til. Målet hans er å stille i kroppsbyggings NM om 2 til 3 år.

- Det er viktig å skille seg ut. Jeg elsker det. Du vet, damene sier de ikke liker sånne muskelbunter, men det er bare tull. De er mer keen nå, avslører han.

Men personlig har Per hatt fast følge av sin kjære Camilla i fire år. Hun syntes det er kult at kjæresten markerer kroppen sin.

- Hun liker det godt ja, spesielt selvtilliten jeg får av det. Men det skal sies at hun hinter frempå fra tid til annen om at det blir litt mye.

Vestfoldgutten begynner å kjenne kulda på kroppen nå. Han drar jakken godt rundt seg. Lunsjpausen nærmer seg slutten og nye hårfrisyrer venter i salongen. Kundene spør etter han store og brune.

- Vet du hva? Katta mi konkurrerer også om utseende. Kullet hans med pusunger vant prisen: «peneste kull» før vi kjøpte den, avslutter han stolt.