*Nettavisen* Nyheter.

Muslimer starter en måneds faste

Dubai (NTB-AFP-Reuters): Et flertall av verdens muslimer startet fastemåneden ramadan fredag, men i Syria, Iran og Irak venter de til lørdag.

Ramadan innebærer at muslimer avstår fra mat, drikke og seksuell omgang fra soloppgang til solnedgang. Samtidig er det en sosial tid der venner og slektninger samles til større måltider etter at solen har gått ned om kvelden.

Fasten er ment å fremme tålmodighet, barmhjertighet og empati, og er en av islams fem grunnpilarer. Mange muslimer bruker også måneden til å utføre gode handlinger og vise solidaritet med de fattige.

Startet på ramadan sammenfaller med at nymånen vises på himmelen, noe som varierer fra land til land. I Indonesia har islamske astronomer ikke sett noen tegn til at nymånen vil vise seg fredag, dermed har regjeringen vedtatt at ramadan først skal begynne lørdag.

Ett av landets største muslimske samfunn har imidlertid allerede kunngjort at fasten begynner fredag, dermed vil millioner starte fasten fredag, mens andre følger regjeringens vedtak om å vente til lørdag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.