Muslimsk militærkoalisjon skal bekjempe terrorisme

En ny militær allianse ledet av Saudi-Arabia for å bekjempe terrorisme skal ha felles operasjonssenter basert i Riyadh (bildet) for å koordinere og støtte militære operasjoner,

En ny militær allianse ledet av Saudi-Arabia for å bekjempe terrorisme skal ha felles operasjonssenter basert i Riyadh (bildet) for å koordinere og støtte militære operasjoner, Foto: B.alotaby (Wikipedia)

Saudi-Arabia og 33 andre land kunngjorde sent mandag kveld at de har dannet en militærkoalisjon som skal bekjempe terrorisme.

– Landene har besluttet å opprette en militær allianse ledet av Saudi-Arabia for å bekjempe terrorisme. De vil ha felles operasjonssenter basert i Riyadh for å koordinere og støtte militære operasjoner, heter det i en felles uttalelse på det statlige nyhetsbyrået SPAs nettsted.

Golfstatene og en rekke arabiske land som Egypt, Qatar og De forente arabiske emirater, muslimske land som Tyrkia, Malaysia og Pakistan samt afrikanske nasjoner listes opp som medlemmer av militærkoalisjonen. Sjiamuslimske Iran er ikke ett av dem.

Vil utrydde terrorisme

USA er blant landene som flere ganger har uttrykt at Golfstatene må gjøre mer for å støtte den militære innsatsen mot ekstremistgruppa IS, som er basert i Syria og Irak.

Ifølge Reuters lover Saudi-Arabias forsvarsminister, prins Mohammad bin Salman, at den nye militærkoalisjonen vil koordinere sin innsats med internasjonale stormakter og organisasjoner.

I uttalelsen skriver landene at de har «et ansvar for å beskytte den islamske nasjon mot ondskapen fra alle væpnede grupper og terrororganisasjoner – uavhengig av deres navn eller doktrine – som påfører jorden død og korrupsjon og som har som mål å terrorisere uskyldige».

Flere støttespillere

Foruten Saudi-Arabia er følgende land med i militærkoalisjonen: Jordan, Forente arabiske emirater, Pakistan, Bahrain, Bangladesh, Benin, Tyrkia, Tsjad, Togo, Tunisia, Djibouti, Senegal, Sudan, Sierra Leone, Somalia, Gabon, Guinea, Palestina, Komorene, Qatar, Elfenbenskysten, Kuwait, Libanon, Libya, Maldivene, Mali, Malaysia, Egypt, Marokko, Mauritania, Niger, Nigeria og Jemen.

Dessuten hevdes det at minst ti andre muslimske land har uttrykt sin støtte til alliansen, deriblant Indonesia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.