RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Muslimske vektere ansatt i Nokas må ha kort skjegg


Likestillingsnemnda har konkludert med at et forbud mot religiøse symboler, deriblant lange skjegg, var «nødvendig og saklig på grunn av behovet for nøytralitet, og behovet for at det skapes respekt og ro.» Illustrasjon: Nokas
Likestillingsnemnda har konkludert med at et forbud mot religiøse symboler, deriblant lange skjegg, var «nødvendig og saklig på grunn av behovet for nøytralitet, og behovet for at det skapes respekt og ro.» Illustrasjon: Nokas (Nokas Norge / Wikimedia)
Likestillings- og diskrimineringsnemnda har gitt Nokas medhold i at det er greit med forbud mot religiøse symboler og krav om at vektere har kort skjegg.

En muslimsk mann mente seg diskriminert da han ikke ble ansatt etter fullført sikkerhetskurs i Nokas. Han klaget til Likestillings- og diskrimineringsnemnda der Nokas vant fram med sine argumenter, skriver Aftenposten.

Klageren hadde først kort skjegg, men lot det gro. Da Nokas ba ham om å klippe det, nektet han fordi det er «stor synd å klippe skjegget kortere enn dette», altså en knyttneve langt, ifølge nemndvedtaket.

Nokas, som har ansvaret for sikkerhetskontrollen på Gardermoen, påpekte at flere passasjerer klaget på at ansatte i sikkerhetskontrollen hadde et skjegg som ga assosiasjoner til ekstreme grupper. De argumenterte videre for at sikkerhetskontrollører skal fremstå som nøytrale og fordomsfrie.

Likestillingsnemndas flertall var enig, og konkluderte med at et forbud mot religiøse symboler, deriblant lange skjegg, var «nødvendig og saklig på grunn av behovet for nøytralitet, og behovet for at det skapes respekt og ro.»

Etter konflikten endret Nokas uniformsreglementet for skjegg fra «velpleiet» til «kort og velpleiet».

– Langt skjegg er ikke i tråd med vårt uniformsreglement, uansett om det er snakk om langt bikerskjegg, hipsterskjegg eller religiøst skjegg, sier Harald Gjengstø, organisasjons- og utviklingssjef i Nokas til Aftenposten.

Nokas tillater heller ikke religiøse symboler eller synlige tatoveringer eller piercing i ansiktet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere