Saken oppdateres.

Landskapet ligger øst i Svealand, sørøst i Sverige, og ikke langt unna Stockholm.

- Den første tilfellet av den muterte virusvariaten har blitt oppdaget i Sverige. Den har blitt funnet i Sörmland, sier Sara Byfors, enhetssjef i Folkhälsomyndigheten, til Aftonbladet.

Byfors forteller at én person fra Storbritannia til Sverige for å feire jul, og ble syk etter å ha landet på svensk jord.

Les også: Advarer besøkende på julemarked etter smitteutbrudd

- Personen oppførte seg på en utmerket måte under hele turen. Personen ble syk her i Sverige med utmattelse og ordentlig verk i kroppen, og testet positivt for koronasmitte 21. desember. I dag fikk vite vite om at det var den muterte virusvarianten. sier Byfors videre.

Smittevernlege Signar Mäkitalo opplyser at den smittede har hatt lite sosial kontakt siden ankomst til Sverige.

- Men risikoen finnes for at det er flere i Sverige som har denne varianten, legger han til.

Liten intensivkapasitet

I forbindelse med jula har svenskene et opphold i rapporteringen av nye smittetall, men landet hadde tirsdag 22. desember passert 8.000 koronarelaterte dødsfall, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

Samme dag ble det meldt om at totalt 389.439 svensker hadde fått påvist viruset. Fra fredag til tirsdag ble det meldt om 8.167 nye tilfeller.

2. juledag er 536 av landets 684 intensivplasser opptatt. Rundt 60 prosent av intensivpasientene er smittet av korona, opplyste kriseberedskapssjefen i Socialstyrelsen, Johanna Sandwall på pressekonferansen.

Situasjonen i nabolandet er svært kritisk, ifølge Sandwall:


– Den nasjonalt tilgjengelige kapasiteten for intensivavdelingen ligger på drøyt 20 prosent, sa Sandwall.

Hun la til at kapasiteten varierer mye mellom regionene, og at myndighetene jobber med å utarbeide muligheter for å flytte intensivpasienter mellom ulike deler av Sverige, dersom dette blir nødvendig.

70 prosent mer smittsomt

Mutasjonen som Storbritannia har oppdaget og som har fått navnet VUI 202012/01, anslås å være 70 prosent mer smittsom enn den opprinnelige varianten av koronaviruset. Mutasjonen har også blitt påvist i Danmark, Nederland, Island, Italia og Australia. Utviklingen har ført til at mange land har stanset flygninger fra Storbritannia.

Camilla Stoltenberg ber nordmenn om å ikke senke skuldrene enda:


Det britiske medisinske tidsskriftet BMJ påpeker at det så langt ikke er noe som tyder på at det muterte viruset er mer dødelig eller at det har gjennomgått så store endringer at behandlingsmåter eller vaksiner påvirkes.

Ikke uvanlig

Det er vanlig at virus endrer seg, eller muterer, og at virus dermed blir mer smittsomme, uten at det betyr at viruset blir mer farlig. Det påpekte også Niklas Arnberg, professor i virologi ved universitetet i Umeå i Sverige, i september.

Les også: Legemiddelprodusent mener vaksine vil fungere mot mutert virus

- Når det dreier seg om dette viruset og andre virus som sprer seg fra dyr til mennesker og begynner å spre seg blant oss, er det fullt naturlig at de muterer. De tjener ikke på å ta knekken på mennesker, for da blir det vanskeligere for viruset å spre seg, sa han.