*Nettavisen* Nyheter.

Myanmar-ekspert: Naive Norge har latt seg forføre

Utenriksminister Børge Brende hilser på leder for Karen-folket Mu Tu Sae Poe (t.h.) i Bago i forbindelse med statsbesøk i Myanmar. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Norge og andre vestlige land har latt seg forføre av Myanmars ledere, mener den svenske forfatteren og journalisten Bertil Lintner.

Lintner har fulgt det tidligere Burma tett siden 1970-tallet, har vært korrespondent for flere aviser og tidsskrifter, er gift med en kvinne fra shan-folket og er svært skeptisk til freds- og demokratiseringsprosessen i landet.

– Når jeg hører folk snakke om fredsprosessen, lurer jeg på hvilken planet folk befinner seg på, sier Lintner til NTB.

Ingen demokratiseringsprosess

Myanmar velger søndag ny nasjonalforsamling, men landet har en lang vei å gå før det blir fredelig og demokratisk, mener Lintner.

– Demokratiseringsprosessen er egentlig ingen demokratiseringsprosess. De militære hengte ikke av seg uniformene fordi de plutselig ble demokratisk anlagt, eller som følge av press fra Vesten, men av frykt for at Kinas innflytelse var i ferd med å bli for stor. De ønsket en vestlig motvekt, sier Lintner.

– De gjør ikke dette for å kunne beholde makten på en smart måte og med Vestens velsignelse, mener han.

Naive Norge

Norge og andre vestlige land har vært naive og har latt seg forføre av generalene som har trukket i dress, mener Lintner.

– De lytter ikke til oss, de ser på oss som hvite apekatter og bruker oss. Så lenge Norge og andre vestlige land støtter dagens makthavere, blir det aldri demokrati i Myanmar, mener han.

Det vakte oppsikt da myndighetene rev slumområder før det norske kongeparets besøk i Myanmar i fjor.

– Men hadde de egentlig ventet seg noe annet, det er jo slik dette regimet oppfører seg, sier Lintner.

Han mener Norge har gjort en kardinalfeil ved å kutte støtten til opposisjonen og uavhengige medier.

– Det er de som kommer til å endre landet, ikke det sittende regimet eller vi utlendinger, sier han.

Nei til grunnlovsendring

De militære har styrt Myanmar siden uavhengigheten fra britene i 1948 og har motsatt seg grunnlovsendringer som åpner for genuint demokrati.

Forsvarssjefen utpeker selv hver fjerde representant i nasjonalforsamlingen, der det militærstøttede regjeringspartiet USDP i dag har rundt 70 prosent av setene som er på valg.

Alt tyder på at fredsprisvinner Aung San Suu Kyis parti Den nasjonale demokratiligaen (NLD) vil gjøre et godt valg, men flertall får partiet neppe, tror Lintner.

– Selv om Aung San Suu Kyi nærmest har guddommelig status på landsbygda, betyr ikke det at folk kommer til å stemme på NLD, i alle fall ikke i byene der hun er en dalende stjerne, sier han.

Telenor-hjelp

På landsbygda vil mange stemme på etniske småpartier, som NLD har vært lite flinke til å bygge allianser med, mener han.

– Regjeringspartiet lover elektrisitet, vann, veier og nye skoler til velgerne, og de viser til alt de har gjort, blant annet å gi folk mobiltelefon med god hjelp fra Telenor, sier Lintner.

– En stemme til NLD, vil være en stemme imot USDP. Jeg vet ikke engang om NLD har noe skikkelig program, sier han.

Ingen fred

I to delstater er valget avlyst. Der raser det full krig mellom lokale militsgrupper og regjeringsstyrkene.

Flere av de åtte gruppene som nylig undertegnet en våpenhvile med myndighetene, eksisterer knapt nok lenger, påpeker Lintner.

Våpenhvilen blir likevel framstilt som en stor suksess, og det samme vil ganske sikkert søndagens valg bli, tror han.

– Jeg skulle ønske at jeg tok feil, men er redd for at dette valget ikke kommer til å endre stort siden grunnloven sikrer de militære fortsatt makt, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.