Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Myanmar: Valgseier til Suu Kui

Foto: Altaf Qadri (Ap)
Sist oppdatert:
Demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi får plass i nasjonalforsamlingen, ifølge opposisjonen.

Aung San Suu Kyi har vunnet en plass i nasjonalforsamlingen, opplyser opposisjonen i Myanmar.

Tilhengere jubler
Demokratiforkjemperens tilhengere brøt ut i jubel søndag etter meldingen om valgseieren, melder nyhetsbyrået AP.

Dersom meldingene blir bekreftet, vil det være en milepel i Myanmars historie. Landet har vært styrt av en militærjunta i et halvt århundre. Nå søker en mer reformvennlig regjering å oppnå legitimitet og få opphevet sanksjonene som rammer landet.

Den uavhengige nettavisen Mizzima, som dekker begivenhetene i Myanmar med journalister i og utenfor landet, brakte søndag bilder av NLD-tilhengere som samlet seg foran partihovedkvarteret for å feire.

Ifølge Mizzima hevder NLD - som er Aung San Suu Kyis parti - å ha vunnet 12 valgkretser ifølge uoffisielle valgresultater.

Kjemper om 48 plasser
Valget søndag er et suppleringsvalg, der kandidatene kjemper om 48 parlamentsplasser, hvorav 46 er til nasjonalforsamlingen. 150 kandidater fra 17 partier samt sju uavhengige stiller til valg, ifølge Den norske Burmakomité.

Samme maktbalanse
- Aung San Suu Kyi vil høyst sannsynlig bli valgt inn i parlamentet, og det vil være en historisk begivenhet, uttalte komiteens leder Inger Lise Husøy fredag. Husøy mener Suu Kyi vil kunne få en langt sterkere posisjon enn valgresultatet vil tilsi. Samtidig understreker hun at suppleringsvalget ikke vil rokke ved den politiske maktbalansen i nasjonalforsamlingen. Det er 7 prosent av 659 seter det nå står om.

NLD - eller National League for Democracy - ble stiftet i 1988 og vant en overbevisende seier i parlamentsvalget to år senere, men valgresultatet ble raskt underkjent av militærregimet. NLD boikottet valget i 2010. Regjeringspartiet USDP (Unionspartiet for solidaritet og utvikling) fikk en dominerende posisjon.

Meldinger om valgfusk

Yangon (NTB-AFP): Det er blitt fusket med valgsedlene over hele Myanmar, ifølge en talsmann for partiet til Aung San Suu Kyi.

Nyan Win sier han har mottatt en rekke klager på at det er smurt voks over feltet der man kan krysse av for å stemme på Det nasjonale demokratiforbundet (NLD), slik at stemmekrysset senere kan viskes ut.

- Dette skjer over hele landet. Det er valgkommisjonen som er ansvarlig, sier Win.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!