Hæren i Myanmar har grepet makten, få timer før den nyvalgte nasjonalforsamlingen skulle tre sammen for første gang. Landets leder, fredsprisvinner Aung San Suu Kyi er pågrepet.
Nyhetsstudio: Få de siste oppdateringene
Norge fordømmer kuppet
Norge er blant landene som fordømmer militærkuppet og krever Aung San Suu Kyi og andre politiske ledere løslatt.
- Landets militære ledelse må løslate landets demokratisk valgte ledelse. Partene må finne en fredelig løsning gjennom dialog og respekt for demokratiske prinsipper og godt styresett, sier Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).
Bondevik: - Skjørt demokrati
Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som ved flere anledninger har møtt Aung San Suu Kyi, kaller utviklingen i Myanmar tragisk.
-Viser hvor skjørt det begrensede demokratiet i landet var, det var derfor Aung San Suu Kyi ba om tålmodighet. De militære kunne gripe makten, og nå gjorde de det, skriver Bondevik i en Twitter-melding.
- En trist dag
- Dette er først og fremst en trist dag. Modige burmesere som har stått i bresjen for demokratiet i Myanmar, og som har sittet i fengsel og husarrest for en viktig sak, er nå fengslet igjen. En hard og vanskelig politisk kamp for å utvide det begrensede demokratiet i Myanmar er nå punktert. Det er viktig å sette militæret under press for å gjeninnsette regjeringen og løslate de som er satt i fengsel snarest, sier Kristian Stokke, styreleder i Myanmarkomiteen, i en pressemelding.
Norges ambassadør: - Vi følger utviklingen
Norges ambassadør sier situasjonen på bakken i Myanmars største by Yangon er rolig.
– Situasjonen på bakken er rolig, men vi følger utviklingen, sier ambassadør Hilde Solbakken på telefon til NTB mandag formiddag. Hun tok over som ambassadør i Myanmar i fjor.
Les også: Danmarks ambassadør forteller om soldater i gatene
Innfører unntakstilstand i ett år
Myanmars hærsjef Min Aung Hlaing skal lede landet, mens visepresident Myint Swe rykker opp til å bli fungerende president, erklærer hæren i Myanmar, som innfører unntakstilstand i ett år.
Myint Swe er en tidligere general, kjent for å ha ledet en brutal aksjon mot buddhistmunker i 2007. Han er nær alliert av tidligere juntaleder Than Shwe.
Maktovergangen er nødvendig for å bevare stabiliteten i landet, het det i meldingen som ble kunngjort av en oppleser på den militæreide fjernsynsstasjonen Myawaddy mandag morgen.
Noen timer før hæren varslet omverdenen om kuppet, kom det meldinger om at regjeringssjef og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, landets president Win Nyunt og flere regjeringsmedlemmer var blitt pågrepet i sine hjem i løpet av natten.
Pågripelsen av Aung San Suu Kyi skjedde tidlig mandag morgen lokal tid. Soldater har også oppsøkt boligene til lederne i landets regioner og fraktet dem bort, ifølge familiemedlemmer.
Suu Kyis parti ber folket gjøre motstand
Partiet til Aung San Suu Kyi ber folket i landet motsette seg statskuppet som de militære lederne har gjennomført.
Handlingene til militæret er i strid med grunnloven og velgernes vilje, heter det i en uttalelse som er lagt ut på Facebook-siden til NLD, som inntil nå har vært Myanmars regjeringsparti.
Nyhetsbyrået AP har ikke klart å finne ut hvem i partiet det er som la ut meldingen.
I meldingen om kuppet anklager hæren valgkommisjonen i landet for å ha oversett det den kaller «store uregelmessigheter» i valget som ble holdt 8. november.
Ifølge BBC er det soldater i gatene i hovedstaden Naypyidaw og i landets største by Yangon i morgentimene mandag. I hovedstaden er telefon- og internettforbindelse kuttet, melder kanalen. Myanmars statlige TV-kanal MRTV skriver på Facebook at tekniske problemer hindrer stasjonen fra å kringkaste.
Myanmar
* Tidligere kalt Burma. Grenser til Kina, Laos, Thailand, Bangladesh og India.
* Hovedstad er Naypyidaw, største by er Yangon.
* Anslagsvis 55 millioner innbyggere, fordelt på et areal dobbelt så stort som Norge.
* Tidligere britisk koloni, uavhengig i 1948. De militære grep makten i 1962.
* I august 1988 slo regimet hardt ned på demokratibevegelsen, som marsjerte i hovedstadens gater.
* I 1990 ble det holdt valg. Nasjonalligaen for demokrati (NLD) med Aung San Suu Kyi i spissen vant, men militærjuntaen annullerte resultatet.
* Militærjuntaen innledet i 2011 demokratiske og økonomiske reformer. Verdenssamfunnet svarte med å heve sanksjoner og åpne for handel og samarbeid.
* NLD sikret seg flertall i Myanmars nasjonalforsamling under valget i november 2015.
* Under valget i november 2020 sikret NLD seg på nytt flertall.
* Grunnloven gir landets militære hver fjerde representant i nasjonalforsamlingen og dermed vetorett over grunnlovsendringer.
* Landet har fått sterk internasjonal kritikk for behandlingen av den muslimske rohingya-minoriteten. Siden høsten 2017 har regjeringsstyrker drevet over 800.000 rohingyaer på flukt til Bangladesh.
* I en omfattende rapport konkluderer FN-etterforskere med at folkemordet mot de gjenværende rohingyaene fremdeles pågår. Over 390 landsbyer er ødelagt, og 10.000 mennesker er blitt drept så langt i konflikten, ifølge FN. (NTB)
USA advarer Myanmars hær
Det hvite hus advarer hæren i Myanmar om konsekvenser og krever umiddelbar løslatelse av Aung San Suu Kyi og de øvrige som er pågrepet.
– USA er bekymret over meldinger om at Myanmars hær har gått til det steget å undergrave landets demokratiske overgang, inkludert pågripelsen av regjeringsleder Aung San Suu Kyi og andre sivile, sier Det hvite hus' talskvinne Jen Psaki.
– President Joe Biden har blitt orientert av sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan. Vi står fast ved vår sterke støtte til Myanmars demokratiske institusjoner, og i samarbeid med våre regionale partnere, oppfordrer vi hæren og alle andre parter til å overholde demokratiske normer og rettsreglene, og til å løslate de som ble pågrepet i dag, sier hun videre.
– USA er motstander av ethvert forsøk på å endre utfallet av det nylige valget eller på å hindre Myanmars demokratiske overgang, og kommer til å innføre tiltak mot de ansvarlige hvis disse skrittene ikke blir reversert. Vi følger situasjonen tett og står på befolkningens side, som allerede har gjennomgått så mye i deres kamp for demokrati og fred, sier Psaki.
Også FNs generalsekretær António Guterres fordømmer pågripelsen av Myanmars sivile leder Aung San Suu Kyi, president Win Myint og andre politiske ledere.
Ny nasjonalforsamling skulle tre sammen
Mandag var det ventet at landets nye nasjonalforsamling skulle tre sammen for første gang etter at NLD vant valget 8. november med stor margin. Men hæren hadde bedt regjeringen om å utsette sammenkallelsen, ifølge BBC.
De siste ukene har landets mektige militære påstått at valget var preget av omfattende fusk, og landets mektigste person, hærsjef Min Aung Hlaing, utelukket ikke muligheten for at hæren kan ta makten. Frykten for kuppforsøk førte til advarsler fra verdenssamfunnet.
November-valget var landets andre demokratiske valg etter 49 år med militærdiktatur.
Senest lørdag forsikret hæren at den skulle love å overholde grunnloven.
Mobilnett stengt
Deler av mobilnettet i Myanmar er delvis stengt ned etter militærkuppet natt til mandag. Telenor bekrefter at situasjonen er «uavklart».
– Telenor Group er svært bekymret for situasjonen i Myanmar, sier Telenors kommunikasjonsdirektør Cathrine Stang Lund til Dagens Næringsliv.
Telenor gikk tungt inn i Myanmar da Aung San Suu Kyi ble løslatt fra husarrest og militærjuntaen åpnet for valg. I dag er Telenor blant de største utenlandske investorene i Myanmar, skriver avisen.
Telenor Myanmar har en markedsandel på rundt 35 prosent i landet.
Mandag morgen, norsk tid, var telefon- og internettforbindelser blitt stengt.
– Vår hovedprioritet er å sørge for at ansatte i Telenor Myanmar er trygge, sier Lund.
Fordømmer militærkuppet
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) reagerer kraftig på nyheten om at Myanmars militære har grepet makten i et kupp.
– Norge fordømmer nattens kupp i Myanmar, sier Søreide i en uttalelse.
– Landets militære ledelse må løslate landets demokratisk valgte ledelse. Partene må finne en fredelig løsning gjennom dialog og respekt for demokratiske prinsipper og godt styresett, krever hun.
Utenriksministeren kaller utviklingen i Myanmar for et stort tilbakesteg for demokratiprosessen i landet.
Militære ledere i Myanmar grep makten i et kupp mandag. Aung San Suu Kyi og president Win Myint er pågrepet.
(©NTB)
Mer om militærkuppet i Myanmar:
Myanmar-ekspert tviler på om omverdenens reaksjon får betydning
Se reaksjoner på militærkuppet på Twitter: