RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)

Mye bedre enn søppel

Men er Apples dyre hodetelefoner verdt prisen?

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har påpekt det, men øreproppene som følger med de fleste mp3-spillere og mobiltelefoner er noe skikkelig søppel. Av og til er lydkvaliteten så eksepsjonelt dårlig at jeg ikke forstår hvordan noen kan klare å høre på musikk med de øreproppene.

Tråkker på eget produkt
Og jeg har stilt meg selv spørsmålet: Hvorfor ønsker produsentene av til dels meget gode musikkspillere å tråkke sitt eget produkt ned i gjørma på den måten de gjør ved å legge ved ørepropper som ikke er verdt materialet de er laget av? Ville ikke de vært tjent med å legge ved ørepropper som faktisk ikke får produktet deres til å høres ut som ubrukelig feilproduksjoner?

Jeg har stilt spørsmålet til en rekke leverandører, og svadasvarene har vært gjennomgående. At produsenter av musikkutstyr ikke er opptatt av lydkvalitet virker litt snodig.

Og Apple er i denne sammenheng på ingen måte noe unntak, og kanskje en av de verste i klassen. Men for ikke så altfor lenge siden ble selskapets litt mer påkostede, iPhone-kompatible ørepropper tilgjengelig i Norge.

Det samme, men litt bedre
Dette betyr altså at de er hvite, de har iPhones velkjente minifjernkontroll/mikrofon integrert på kabelen. Forskjellen skal da altså være at disse har langt bedre lydkvalitet enn de medfølgende øreproppene.

«Nye Apple In-Ear Headphones med fjernkontroll og mikrofon er laget for en fantastisk akustisk nøyaktighet, balanse og klarhet. Nå kan du høre detaljer du har gått glipp av med andre hodetelefoner.»

Dette er Apples egen salgspitch for produktet. Og det er langt på vei bare visvas.

Bedre enn originalen
Jo, for all del: Lydkvaliteten er betydelig bedre på disse proppene enn det som originalt følger med både iPhone og iPod, men her settes på ingen måte en ny standard for høykvalitetslyd.

Lyden er riktignok klar – i alle fall hvis vi sier at klarhet betyr masse, og ganske god diskant og til dels også mellomtone. Men balanse? Det kan neppe disse «in-ear»-proppene skryte av.

Hvor er bassen?
Problemet mitt er at basstromma i musikken nesten høres ut som om du slår på en Stressless med håndflaten. Kanskje å dra det litt langt, men det er noe som ikke høres riktig ut.

Apple skryter av to dedikerte elementer i hver av øreproppene, men punchen i basselementene sliter jeg med å finne.

Sannheten er at den totale opplevelsen av lydkvaliteten subjektivt sett fremstår bedre på enkelte av de «in-ear»-løsningene som Sony Ericsson legger ved sine Walkman-telefoner, og et par billige Creative «in-ear»-propper som jeg hadde liggende slengende. Og da blir jeg plutselig veldig usikker på hvorfor prisen er 600 kroner.

Fjernkontrollen er et pluss
Litt av årsaken er selvsagt minifjernkontrollen som enkelt lar deg skifte sang og justere lyden på nye iPoder og iPhone, og som også har en mikrofon som fungerer sammen med iPhone. Dette er noe de færreste hodetelefoner som selges fritt på markedet har, og som er kjærkomment for Apple-brukere. Den fungerer nemlig strålende. Nesten hele tiden.

For denne fjernkontrollen fungerer bare på siste generasjons iPod-er. Da jeg plugget det inn i forrige generasjons iPod Nano, så skjedde det ingenting da jeg prøvde å gjøre ting med fjernkontrollen.

Og enda verre var det da jeg puttet de i en Nokia N95 8GB, for da kom det en ulyd jeg sjelden har hørt maken til som holdt på å ødelegge ørene mine. Det er åpenbart at Apple ikke helt følger vanlige standarder for tilkoblingspluggen.

Dyr søppelerstatter
Konklusjonen er egentlig ganske enkel: «Apple In-Ear Headphones» låter voldsomt mye bedre enn søppelet som følger med som standard, og kan i så måte anbefales kraftig til alle.

Men om det er verdt 600 kroner er usikkert. Apple selges også 3. parts produkter med den samme mikrofonen/fjernkontrollen, og jeg ville unektelig sett på en av disse i stedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere