RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mye farligere enn sukker

Foto: Thinkstock/Justin Sullivan
Sist oppdatert:
Ti ganger fler dør av høyt saltinntak.

(SIDE2:) Nylig fant en gruppe forskere ved det anerkjente Harvard-universitetet i USA ut at inntak av sukkerholdige drikker medvirker til rundt 180 000 dødsfall hvert år. Dette vakte stor oppsikt.

Nå har den samme forskergruppen gjort nye funn som er langt mer alarmerende, skriver britiske Daily Mail. Et for høyt inntak av salt førte til 2,3 millioner dødsfall på verdensbasis i fjor. Det er ti ganger mer enn dødsfall forårsaket av sukkerholdige drikker.

SE HVORDAN DU KUTTER SALTET NEDERST I ARTIKKELEN!

Natriumklorid

- kalles også koksalt

- er det vi i dagligtalen omtaler som salt, eller bordsalt

- er den vanligste salttypen

- består av grunnstoffene natrium (NA) og klor (Cl)

- er nødvendig, men farlig i store mengder

- binder vann i kroppen, som gjør det tyngre for hjertet å slå

Kilder: store norske leksikon, wikipedia

Skjult salt
Blant alle som døde av hjerteinfarkt, slag eller andre hjertelidelser i 2010, var 15 prosent av dødsfallene forårsaket av et kosthold med for mye salt. Det viser forskning fra foreningen American Heart Association.

- Byrden av natrium er langt høyere enn byrden av sukkerholdige leskedrikker, sier hovedforfatter av Harvard-studien, professor i medisin Dariush Mozaffarian.

Han forklarer at dette er fordi det er salt i svært mye av maten vi spiser. Det er derfor langt vanskeligere å unngå å få i seg salt, enn å holde seg unna sukkerholdig drikker.

Saltkutt kan redde millioner
Studien viste at over 80 prosent av dødsfallene forårsaket av saltinntak skjedde i land der folk var lavt og middels lønnet. Ukraina var landet der aller flest døde av for mye salt, mens Qatar kom best ut i studien.

- Tiltak fra nasjonale og globale helsmyndigheter, som omfattende programmer for å redusere innhold av natrium i maten, kan redde millioner av menneskeliv, sier hovedforfatter av studien, professor i medisin Dariush Mozaffarian. sier professoren.

Forskerne undersøkte de 30 største landene i verden, som vil si at Norge ikke var med i denne studien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nordmenn spiser dobbelt anbefalingen
Et høyt saltinntak er imidlertid også et stort problem i Norge. Det gjennomsnittlige saltinntaket her i landet ligger på omtrent 10 gram per person per dag. Dette er dobbelt så høyt som anbefalt. Det viser Helsedirektoratets rapport «Utviklingen i norsk kosthold 2012».

Norske helsemyndigheter beskriver salt som en skjult helsefare i det norske kostholdet.

– Over tre fjerdedeler av saltet vi spiser kommer fra industribearbeidede matvarer og mat spist på serveringssteder. Derfor vil en reduksjon i tilsetning av salt i produksjon av matvarer industrielt og i kantiner og andre spisesteder kunne gi betydelige helsegevinster, sa fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Knut-Inge Klepp, da rapporten ble lagt fram.

Slik kutter du saltet
De nasjonale kostholdsrådene anbefaler å begrense inntaket av salt og mettet fett for å forebygge kroniske sykdommer. Det meste av saltet vi får i oss kommer fra ferdigprodukter, og kjøttprodukter og kjøpebrød er blant produktene som bidrar med mest salt i det norske kostholdet.

For å kutte saltinntaket anbefaler Helsedirektoratet å lage maten fra bunnen av. Du kan heve smaken uten salt ved å bruke for eksempel:

- sitron
- pepper
- eddik, som hvitvinseddik, kryddereddik eller balsamico
- friske urter eller urtekrydder
- løk, hvitløk, chilli, og grønnsaker med mye smak, som paprika og tomat

Helsedirektoratets undersøkelse for 2012 viser at selv om saltinntaket er for høyt, spiser nordmenn generelt sunnere. Forbruket av grønnsaker er økende, mens sukkerinntaket har gått ned. Norske bønder kan dessuten melde om økt etterspørsel av friske krydderurter. De siste seks årene har forbruket økt med 60 prosent.

Vil du lese mer om helse? Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere