Gå til sidens hovedinnhold

Mye færre biler fra Oslo vest

Det var nesten én million færre passeringer gjennom bomringen fra Oslo vest i 2008 sammenlignet med året før.

OSLO VEST: Generelt har Fjellinjen merket en stor nedgang i trafikken i Oslo over det hele, men nedgangen var klart størst i Oslo vest. Her var det nesten én million færre passeringer fra det siste året, fra bortimot 36 millioner passeringer i 2007 ned til i underkant av 35 millioner passeringer i 2008. Dette er en nedgang på nesten 2,5 prosent.

Til sammenlignening var nedgangen fra nord bare 0,3 prosent, mens den fra sør var på 1,2 prosent.

Finanskrisen en årsak

Administrerende direktør i Fjellinjen AS peker på flere årsaker til at færre velger bilen.

Det er nok en sammensatt innvirkning. Finanskrisen er nok hovedårsaken til nedgangen, men siden nedgangen er størst i vest, har nok dette også å gjøre med høyere takster (på grunn av Oslopakke 3, red. anm.), i tillegg til bærums-bomringen, sier administrerende direktør i Fjellinjen AS Jacob Trondsen til Akersposten.no.

Det er ikke mulig å si noe om nedgangen i trafikken fra Bærum, siden det ikke finnes noe sammenligningsgrunnlag.

LES OGSÅ: Godtar ikke å bli sperret inne

I tillegg registrerer vi også at Ruter melder om økt oppslutning, sier Trondsen.

Prisøkning på 180 prosent

Den nye bærumsringen, flere ganger tidligere omtalt i Akersposten, trådte i kraft i oktober i fjor.

Måneden etter var det hele 14,9 prosent færre passeringer gjennom bommene i Oslo vest sammenlignet med samme måned året før. Og prisøkning er nok en av de viktigste årsakene. Det koster 12,50 kroner for lett bil å passere gjennom bommene mellom Bærum og Oslo vest uten avtale. Dette kommer i tillegg til bompasseringene i Oslo-området på 25 kroner for en enkeltpassering.

For tunge biler er prisøkningen større, fra 40 kroner til 112,5 kroner, en prisøkning på opptil 182,25 prosent fra Asker til Oslo.

LES OGSÅ: Ran av Oslo vest

Nathalie Kalvø som bor på Sollerud er en av beboerne som fortviler.

Vi er stengt inne av bompengeringen. På alle kanter blir vi stoppet av denne, i motsetning til andre deler av byen, hvor man kan besøke sentrumsnære områder eller bevege seg på tvers av bydelsgrensene uten å måtte betale bompenger, sa Kalvø til Akersposten i våres.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte