*Nettavisen* Nyheter.

Mye vått vær i de store byene i jula - men disse får hvit jul

Flere lavtrykk rundt omkring Norge gjør at det blir en våt jul for mange, med mindre man ikke befinner seg et stykke nord, høyt eller inn i landet.

23.12.19 18:16

Det blir mye oppholdsvær i jula, mens ytre strøk både i sør og i nord kan få noen byger. I øst kan det komme snø, skriver meteorologene på Twitter, og i Nord-Norge og Innlandet, samt i høyden kan vi også se frem mot en hvit jul.

Men lille julaften kommer det et nedbørsfelt innover sørlige deler av landet, som gjør at mange også kan få en fuktig start på julefeiringen.

– Akkurat nå regner det lengst sør i landet, i tillegg til at lavtrykk både øst og vest for Nordland gir nedbør nord for Trondheim. Det beste været i dag er det nok Møre og Romsdal som får, med litt oppholdsvær og kanskje litt gløtt av sol, forteller statsmeteorolog Anne Solveig Andersen til Nettavisen mandag formiddag.

Se hvordan nedbørsfeltet i Sør-Norge vil bevege seg i grafikken øverst i saken

Hvit jul flere steder: - Idyllisk

Meteorologene har truffet godt med varselet de siste dagene, og bekrefter at det fremdeles er Nord-Norge, Innlandet og høyere strøk som vil få en hvit jul. Søndag fortalte Charalampos Sarchosidis ved Meteorologisk Institutt NTB at det er særlig områdene rundt Hamar og Lillehammer, og generelt indre strøk i Hedmark og Oppland at det vil være kaldt nok til at det blir snø.

- Der vil det dale ned på selve julaften og bli ganske idyllisk, fortalte han.

Les også: Her blir det hvit jul

Klikk på bildet for å forstørre. I Lillehammer melder meteorologene om snøfall julaften, mens ytre strøk både i nord og i sør må belage seg på å få regn julaften.

I Lillehammer melder meteorologene om snøfall julaften, mens ytre strøk både i nord og i sør må belage seg på å få regn julaften. Bildet er tatt tidligere i desember. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Også på Twitter melder meteorologene at mange vil få en hvit jul i år.

- Bor du derimot i ytre strøk fra Nordland og sørover, blir det barmark i lavlandet, skriver meteorologene på Twitter formiddagen lille julaften.

Andersen viser til nettstedet seNorge, som indikerer at det stort sett bare er de store kystbyene i sør som går glipp av en snødekt julaften:

Klikk på bildet for å forstørre. SNØDYBDE: Dette bildet viser snødybden i Norge 23. desember.

SNØDYBDE: Dette bildet viser den nåværende snødybden i Norge, bare timer før julaften. Foto: (Meteorologisk Institutt / @meteorologene på Twitter)

I Finnmark har været skapt utrygge forhold på veiene lille julaften, skriver iFinnmark. Stiv kuling kombinert med mye snø og temperaturer rett over null gir vanskelige kjøreforhold. Utover mandagen skal vinden minke, mens det vil snø vesentlig i indre strøk.

Stort nedbørsfelt julaften

For de som ikke ser mye til snøen lille julaften, blir det heller ikke mye bedre på selveste julaften, kan Anne Solveig Andersen fortelle mandag formiddag:

– Da vil nedbøren helt sør i landet trekke lengre nord, og kanskje spesielt mot Østlandet. Det er ikke voldsomme mengder vi snakker om, men det vil nok bli nedbør i store deler av dette området.

– For Agder og Telemark har vi satt en snøgrense på 300-500 meter, mens Oslo sentrum for eksempel vil få regn.

– Hvem får best vær på julaften da?

– Det spørs helt hva du mener. Jeg ville jo sagt at snø er det beste været på julaften, ler meteorologen, før hun fortsetter:

– Men hvis du tenker på oppholdsvær så må vi nok se til midtre deler av landet igjen, og til dels Vestlandet - spesielt indre strøk.

Etter julaften har passert vil nedbøren avta, i tillegg til at det blir kaldere i stort sett hele landet.

– Det er for tidlig å si noe om dette vil føre til glatte forhold på veiene, men det kommer vi eventuelt tilbake til, forteller Andersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag