Gå til sidens hovedinnhold

Mye vind langs kysten: – Ikke dra ut i småbåt

Har sendt ut farevarsel - advarer også fjellfolket.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for kuling langs kysten på Vestlandet. Også i Trøndelag og Nordland blir det mye vind.

– Det har vært mest vind på Nordvestlandet i dag, og det var faktisk oppe i full storm ved Stad tidligere i dag, noe som er veldig sjeldent for denne årstiden, forteller vakthavende meteorolog Per Egil Haga til NTB lørdag ettermiddag.

Årsaken til denne sterke vinden er et kraftig lavtrykk i Norskehavet. Det er også vind litt lenger nord, men det ser ikke ut til at dette er uværsvind.

– De får en liten sørvestlig kuling i Nordland, Troms og Finnmark også, opplyser Haga.

Meteorologisk institutt oppfordrer folk til å være forsiktige så lenge vinden varer.

– Unngå å dra ut i småbåt når det er så mye vind som det er på Nordvestlandet, og til en viss grad også i Trøndelag, sier vakthavende meteorolog Haga.

Vinden fortsetter utover ettermiddagen, men ser ut til å roe seg i løpet av kvelden og morgendagen.

– Lavtrykket beveger seg østover og trekker seg unna de mest vindutsatte stedene i landet, forteller han.

Mye vind flere steder

Mellom Måløy og Frøya på Vestlandet kan det periodevis komme liten storm i området, med vindstyrke på opp mot 22 meter i sekundet.

Det er også farevarsel ute for områdene ved Halten i Trøndelag og Sandnessjøen i Nordland, med ventet vindstyrke opp mot 15 meter i sekundet.

Les også: Dette må du være oppmerksom på når du sjekker værmeldingen

Blåste av veien

Det er også mye vind i fjellet, noe som resulterte i at en campingvogn på Valdresflya blåste av veien tidligere lørdag. De to som kjørte bilen som trakk vognen, kom fra det uten fysiske skader.

Finn Erik Green Lilleås kom kjørende like etter at hendelsen hadde skjedd. Han forteller om kraftige vind.

- Det kommer plutselig noen voldsomme vindkast. Campingvogna var jo helt knust, så det har vært store krefter i gang, sier Lilleås til Nettavisen lørdag ettermiddag.

Selv kom hans seg trygt over Valdresflya.

- Jeg kjører en liten personbil så det gikk helt fint, men har du campingvogn så merker du selvsagt de vindkastene i vesentlig større grad, forklarer han.

Meteorolog Haga sier det at det kan være greit å unngå de mest vindutsatte stedene:

– Det kan være ganske ubehagelig å være ute i fjellet når det er stiv til sterk kuling. Men det roer seg i morgen, beroliger han.

Politiet i Innlandet anmoder alle om å ikke kjøre med campingvogner over fjelloverganger utover dagen, da det er sterk vind i fjellet.

Politiet i Innlandet fikk melding om hendelsen klokken 11.35.