Gå til sidens hovedinnhold

Mye vold på norske arbeidsplasser

Oslo (NTB): Trusler og vold er langt mer utbredt på norske arbeidsplasser enn i andre europeiske land, viser ny rapport.

Rapporten er skrevet av Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og helse (NOA), og den viser blant annet at 7,8 prosent av norske arbeidstakere oppgir å ha blitt utsatt for trusler og ydmykende oppførsel den siste måneden, skriver Aftenposten.

- En høyere andel norske yrkesaktive oppgir at de opplever truende og ydmykende oppførsel og er utsatt for fysisk vold i arbeidet, enn yrkesaktive i de fleste europeiske land og EU-gjennomsnittet, heter det i rapporten som bygger på spørreundersøkelser utført i 2010.

3,7 prosent av norske arbeidstakere har ifølge rapporten opplevd fysisk vold på jobben det siste året, mens snittet i EU er på 1,9 prosent. Bare Frankrike ligger høyere enn Norge.

- Vi vet ikke sikkert, men noe av årsaken er trolig at det her i landet er mange ansatte i helse- og sosialsektoren, en sektor der medarbeiderne generelt er utsatt for fysisk vold i hele Europa, sier seniorrådgiver Cecilie Aagestad ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami).

- Kanskje har vi også en kultur der man aksepterer mindre av trusler, trakassering og ydmykende oppførsel enn i andre land, sier hun. (©NTB)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot