Gå til sidens hovedinnhold

Myggen dømt

Fotballproffen Erik «Myggen» Mykland er dømt for kokainbruk.

TINGHUSET (Nettavisen): Fotballspiller Erik Mykland - «Myggen» - er dømt til 140 timers samfunnstjeneste for bruk av kokain. Mykland ble også dømt for å ha overdratt narkotika til andre.

Mykland tok tilståelsesdom og møtte i Oslo tingrett for å avgjøre straffens omfang mandag. Retten mener at 140 timers samfunnstjeneste er passende for hans kokainbruk i 2006.

I sin forklaring i Oslo tingrett fortalte Mykland at han sluttet som fotballspiller i 2003 og bosatte seg i Oslo for å være sammen med sine to barn. I denne perioden var Myggen eneste «jobb» (som han gjorde helt gratis) å trene gutter 1995 i Lyn fotballklubb.

Men det ble mye fritid på den pensjonerte fotballspilleren. På en fest i mars 2006 prøvde han kokain for første gang. Siden kjøpte han 3 til 5 gram kokain ved flere anledninger fra samme person. Prisen var cirka 900 kroner per «porsjon». Dopet brukte Mykland og hans venner på fest.

«Alvorlig»
Fordi Mykland kjøpte mer enn han selv kunne bruke, og lot venner og kjente bruke av hans kokain på fester, ble han dømt etter et strengere straffealternativ enn bare bruk.

«Retten legger til grunn at siktede i perioden mars til august 2006 har hatt befatning med ca. 50 gram kokain og som etter rettens vurdering må falle inn under straffeloven § 162 annet ledd som en grov narkotikaforbrytelse» står det i dommen.

Oslo tingrett fastslår at Mykland dømmes for grov narkotikakriminalitet, og at straffen i utgangspunktet skulle vært seks måneders ubetinget fengsel. Men på grunn av flere formildende omstendigheter slipper fotballproffen unna med 140 timer samfunnsstraff.

For det første erkjente Mykland forholdet med en gang politiet banket på døra. I tillegg har politiet brukt lang tid på saken, og Mykland er i dag ute av det belastende miljøet han var i.

- Ikke rusmisbruker
I august 2006 tok Mykland et oppgjør med sitt eget forbruk, og sluttet.

- Når du har den bakgrunnen som jeg har så sier det seg selv at dette ikke var noe å fortsette med, sa Myggen i retten mandag.

Han var også klar på at han greide å slutte selv.

- Jeg vil ikke kalle meg rusmisbruker, for jeg klarte å slutte helt selv, sa Mykland i retten.

Påtalemyndigheten ønsket at Mykland skulle straffes med 147 timer samfunnstjeneste.

Myklands forsvarer argumenterte for at fotballproffen ikke burde straffes med mer enn 100 timer. Advokat Seland mente at fordi det var snakk om totalt 50 gram kokain, og at Mykland var ferdig med hele dopkjøret da politiet ringte på døra, så burde man legge seg lavere en det påtalemyndigheten foreslo.

En liten sidesak
Det var i forbindelse med etterforskning av en større narkotikaring på Romerike at politiet kom over den kjente fotballproffen og kokainkjøperen. Gjennom avlytting av telefoner til hovedmenn i dette nettverket hørte man Erik Mykland ringe får å kjøpe kokain. Saken ble offentlig etter at VG refererte fra disse telefonsamtalene.

Seland ønsker ikke å gå i detalj på hva Mykland har tilstått. Det som er klart, er at Mykland har erkjent kjøp av kokain, og at Mykland selv brukte dette i en periode i 2006. Seland sier at Mykland ikke risikerer å måtte sone i fengsel for lovbruddet.

I september i fjor ble det kjent at Mykland var involvert i en større narkotikasak på Romerike.

Politiet hadde da allerede tatt nærmere hundre personer, hvorav flere allerede var domfelt. Det var gjort beslag i rundt 100 kilo amfetamin, 160 kilo hasj, 16 kilo heroin og tre kilo kokain.

Politiadvokat Håvar Undeland ved Romerike politidistrikt sa fotballstjernen hadde hatt en perifer rolle i narkotikanettverk. Det ble aldri gjort beslag direkte i forbindelse med Mykland. Han ble siktet ut fra samtalene som ble avlyttet.

Reklame

Nå kan du chatte med United-legender før storkamper

Kommentarer til denne saken