Myk mann i tøff jobb

Den nye redaktøren i New York Times fremstår som en behersket herremann. Han mer eller mindre frikjenner avisens største bløffmaker gjennom tidene.

20.06.08 11:06

Ny redaktør, nye tider. New York Times skal reise seg. Etter tidenes stup fra respektens tinder satser den amerikanske avisen på å gjenvinne tilliten.

Den jobben starter internt, og det er den nye sjefredaktøren Bill Keller (54) klar over. Den skadeskutte redaksjonen sliter med tynnslitte nerver etter måneder med interntrøbbel.

Bløffmakeren Jayson Blair var bare et symptom, ifølge en rapport som snart legges frem. Blair ble tatt i å forfalske en mengde artikler i hans fire år lange karriere i den respekterte avisen.

- Det var ikke hans feil, det kunne vært noe annet som satte i gang krisen, sier Bill Keller i et intervju med britiske The Guardian.

Nøkkelen til avisens fremtid ligger muligens i den nye redaktørens personlighet. Sammenlignet med avgåtte /avsatte Howell Raines er Keller en behersket type. Da Raines startet sitt engasjement fikk han 11. september-krisen rett i fanget. Det satte presedens for organisasjonen, som etter hvert utviklet seg til å bli toppstyrt og lite fleksibel.

Observatører mener at New York Times ble en slags krigsmaskin som stadig så etter nye kampområder. Men viktigst av alt skjedde ikke innovasjonen og produktutviklingen der den skulle skje – i redaksjonen.

Nå synes det som om det er myke verdier som skal telle i den tradisjonsrike avisen. Familiemannen Keller vil la de ansatte ha et liv også utenfor jobben. Han håper fornøyde ansatte vil gjøre en bedre jobb, sier han i intervjuet.

Internkommunikasjonen skal styrkes, og den nye redaktøren vil forsøke å fremstå som et harmonisk forbilde for de 1.200 medarbeiderne - et forbilde store deler av amerikansk presse synes å mangle om dagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.