Se kunnskapsministeren snakke om den nye skolehverdagen i vinduet overfor.

På dagens pressekonferanse er et av temaene, hvordan den nye skolehverdagen blir for de minste fra og med 27. april.

- Målet er å få innspill til å finne ut av hvordan Norge kommer seg best ut av koronakrisen, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland innledningsvis.

Hun fortalte videre at de er godt i gang med rekrutteringen av nye politimannskaper.

- Det er midlertidige nye stillinger under koronakrisen som skal kunne ta over, hvis det blir sykdom eller politifolk må i karantene, sa Mæland til Nettavisens spørsmål.

Like etter tok kunnskapsminister Guri Melby over stafettpinnen, og innledet med å snakke om dagens barnehagestart etter at barnehagene hadde vært stengt i flere uker.

Les også: Sverige: - Urovekkende rapporter om trengsel

- I dag åpnet de første barnehagene, og vi åpner opp gradvis med skolene uken etter. Jeg leverte selv mine barn, og jeg så hvor godt det var planlagt og jeg ble veldig betrygget av hvordan ting så ut, sa Melby.

Skolene

Og hun videre la hun frem den nye veilederen for 1. til 7. årstrinn på skolene.

- Et av de viktigste tiltakene er å begrense nærkontakten med de ansatte. Det vil si 15 elever på lærer på 1. til 4. trinn, og 20 elever per lærer på 5. til 7. trinn, fortalte kunnskapsministeren.

Les hele veilederen for i smittevern for skoletrinn 1.-7. trinn.

- Læring skjer gjennom fellesskap, utforsking og kommunikasjon på skolen. For noen er skolen et fristed i en krevende livssituasjon. Derfor er jeg veldig glad de kan komme tilbake til en skolearena hvor de kan leke med andre, la Melby til.

Hun brukte også tid på å rose lærere og ansatte som har gjort en innsats de siste ukene.

- Målet er at elever skal komme tilbake på skolen innen sommeren, sa Melby.

Melby la også til at det blir en «bamsekarantene».

- For det første, dette kan kanskje være kjedelig for noen barn, men man kan ikke ha med seg leker hjemmefra, ikke engang den viktigste kosekluten. Og alle klassebamser må dessverre i karantene, fortalte Melby.

Ramadan

Kunnskapsministeren snakket også om den muslimske fastemåneden ramadan som starter denne uken.

- Derfor vil vi ønske alle muslimer i Norge en god fastehøytid. Jeg vil også sende en oppfordring til religiøse ledere om å formidle myndighetenes informasjon om smittevern. Det er de samme generelle reglene som gjelder nå som de alltid har gjort, og vi oppfordrer alle i Norge til å fortsette å følge dem, sa Melby.

- Kjennes riktig

Helse- og omsorgsminister Bent Høie uttrykte at det var på tide å åpne barnehagene nå.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Knusende angrep på Kinas president for hemmelighold som gjør verden farligere

- Det kjennes riktig. Jeg mener at vi åpner barnehagene på en trygg måte. Barn trenger å møte andre barn. Det er en god ting at de gjør det med voksne som er trent til dette. Barn er forbausende gode til å følge regler, faktisk noen ganger bedre enn oss voksne, sa Høie.

Han la til at det er viktig å holde barna hjemme, hvis de er syke.

Jobbes med smittestopp-appen

Høie tok seg også tid til nok en gang å minne folk om å laste ned smittestopp-appen, og han nevnte at han hadde fått med seg at appen tar mye batteri.

- Det jobbes med brukervennlighet. Det kommer en oppdatering på Android som skal gjøre at den trekker mindre batteri, sa Høie.

Les også: Koronaprotester i USA: - Dra til Kina om du vil være en kommunist!

Til nå har 1,3 millioner personer lastet ned smittestopp-appen, og Høie oppfordrer flere til å laste den ned.

– En app er ikke en løsning på pandemien, men jeg føler meg stadig mer trygg på at den vil hjelpe oss med å holde kontrollen, når vi samtidig innfører nye testrutiner, for å kunne åpne samfunnet gradvis og forsiktig mer opp, sa han.

- Følg rådene

Høie poengterte at målet er å gradvis åpne mer av samfunnet utover, men at det krever disiplin hos hver enkelt.

- Husk smitterådene. Hold avstand, vask hendene. Det blir enda viktigere enn før at hver enkelt tar ansvar, sa Høie.

Line Vold i FHI kom med dagens tall, og sa at det var 154 korona-relaterte dødsfall per mandag 20. april. Gjennomsnittsalderen til de 154 døde var 84 år, og 55 prosent av de døde er menn.

Hun nevnte også videre at det skal være trygt å sende barna i barnehagen og på skolen.

Les også: Slik utvikler korona seg i forhold til verdens verste pandemier: – Det er all grunn til å være skremt (+)

- I flere land hvor barnehager og skoler har vært åpne, så viser studier at det har vært trygt. Barn får svært sjeldent covid-19. Barn har en liten rolle i smittespredningen, viser ny kunnskap, sa Vold.