RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Myndighetene usikre på nesten alle asylsøkeres ID

Oslo (NTB): Norske myndigheter fester lit til kun i overkant av 5 prosent av asylsøkerne som kommer til landet, skriver VG.

- De resterende 90-95 prosentene kan ikke legge fram dokumentasjon som gjør oss sikre på hvem de egentlig er, sier Nasjonalt ID-senters leder Arne Isak Tveitan til VG.

Det innebærer at et stort antall av de 6.234 personene som i fjor fikk sine søknader innvilget, kan ha kommet til landet med falsk identitet. Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser at det i fjor ble innvilget 206.605 oppholdstillatelser. Også i denne gruppen er det stor usikkerhet rundt identiteten. Tvil om rett identitet er i ferd med å bli et stort samfunnsproblem, mener Tveitan.

- Vi har erfart at ID-spørsmål ikke bare er gjeldende for utlendingsforvaltningen. ID er et fagområde i kraftig vekst og har innvirkning på mange aktører i samfunnet. Arbeidet med ID-fastsettelse har ikke vært godt nok ivaretatt, sier han.

Tveitan mener kompetanse og ressurser i de forskjellige fagmiljøene, som i politiet og utlendingsforvaltningen og andre sektorer, fortsatt er mangelfull.

Det er i dag fullt mulig å gå rundt med flere identiteter i Norge. Biometriske pass, reisebevis og oppholdskort blir ikke lagret i en felles database. Tveiten fortviler over at systemene ikke snakker med hverandre. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere