RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Myndighetene uten oversikt over 13.500 asylsøkere

Illustrasjonsbilde: Politi ved asylmottaket i Sunndal.
Illustrasjonsbilde: Politi ved asylmottaket i Sunndal. Foto: Ingrid Ellevset / Driva (NTB scanpix)
De siste ti årene har nær 13.500 asylsøkere forsvunnet fra mottak, uten å registrere ny adresse. Myndighetene vet ikke hvor de er.

I løpet av årets elleve første måneder har nærmere 1.700 asylsøkere blitt borte fra norske mottak, og VG har gjort en gjennomgang tilbake i tid.

Den viser at så mange som 11.832 har forlatt norske asylmottak mellom 2005– 2014 uten å oppgi ny adresse, og som fortsatt har ukjent oppholdssted. Dette kommer i tillegg til tallene for i år: Til sammen minst 13.339 personer.

– Statistikken viser de som har forsvunnet fra mottak og som fremdeles står registrert med ukjent oppholdssted. Personer som dukker opp igjen, eller vi får informasjon om at de faktisk har returnert, blir registrert som dette, sier avdelingsdirektør i region- og mottaksavdelingen i UDI, Christine Wilberg til VG.

– Mange melder ikke fra

Det er frivillig for asylsøkere å bo ved mottak, men de er pliktig til å oppgi ny adresse dersom de velger å forlate mottaket.

– Vi ser at mange ikke melder fra, og da vil det være ulovlig. Da hender det de fanges opp senere, det hender også at personer kommer tilbake igjen til mottakene, sier John Olav Kroken, presserådgiver i UDI til BA.

Det at noen velger å forlate mottak, er ikke noe nytt. UDI har heller ingen myndighet til å holde personer tilbake. Kroken forteller at det alltid vil være noen som velger å forlate mottakene, og hovedårsaken er som oftest fordi de har fått avslag på asylsøknaden.

Kroken forteller at det statistisk sett sannsynligvis er noen enslige mindreårige blant de 158 som har «forsvunnet» fra mottakene i region Vest.

– Vi varsler politiet når enslige, mindreårige asylsøkere forlater mottakene, selv om de aller fleste mindreårige forlater mottakene av fri vilje. De fleste av dem som blir borte reiser videre til et annet europeisk land, eller forlater mottaket før aldersundersøkelsen, sannsynligvis fordi den vil vise at de er over 18 år gamle, sier han.

Seneste tilfelle var sist uke

Flere av mottakslederne BA har snakket med, forteller at flere har forlatt mottakene deres i år. En av dem forteller at det seneste tilfelle var sist uke.

– Mange av dem velger nok å forlate mottaket fordi de ikke har fått oppholdstillatelse, eller kanskje noen angrer på at de kom hit i utgangspunktet, sier en av mottakslederne.

På spørsmål om de kjenner til tilfeller hvor asylsøkere har kommet tilbake, er det ingen som kan si at det har skjedd. En mottaksleder forteller at de ikke tar kontakt med dem som forlater mottaket, men synes det er synd at særlig familier «forsvinner».

– Når det gjelder familier med små barn, ender de opp som uregistrerte. Det vil si at de ikke har tilgang til barnehage og skole, og går en vanskelig tid i møte, sier en mottaksleder.

PST: – Ikke nødvendigvis en bekymring

Det har i høst til tider vært sprengt kapasitet ved Politiets utlendingsenhet (PU), og UDI har fått en stor oppgave med å kontrollere og registrere identiteten på asylsøkerne som kommer til Norge.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) forteller om utfordringen knyttet til kontrollering og identifisering av asylsøkere, som er viktig i deres forebyggende arbeid.

– Det er ikke slik at vi skal ha kontroll på alle som kommer til Norge, det er ikke vår jobb. Vi skal jobbe med å fange opp personer det er knyttet bekymring til. Det at noen asylsøkere forsvinner fra mottak, er ikke nødvendigvis en bekymring for PST, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen til BA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere