Myndighetene vil strupe lekkasjer til pressen

Et utvalg oppnevnt av Justisdepartementet har fremmet et forslag som vil gi tillatelse til å strupe lekkasjer fra politiet til pressen.

20.06.08 11:05

NRK.no skrev før helgen om et nytt lovforslag som vil åpne for at politiets registre kan kontrolleres for å finne polititjenestemenn eller som lekker informasjon til mediene.

Lederen for SKUP, Kjetil Stormark, kaller forslaget for en krigserklæring mot pressen, mens

Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk i Fredrikstad ikke vil gå så langt. Han leder Norsk Presseforbunds offentlighetsutvalg og mener lekkasjer i et samfunn er en sikkerhetsventil for demokratiet.

Den klart mest omtalte lekasjen de siste månedene, også i norske medier, har vært den britiske våpeneksperten David Kellys handlinger i forbindelse med krigen i Irak (se relaterte saker under denne artikkelen). Britiske myndigheter foretok en intern undersøkelse og navnga David Kelly som den som hadde lekket sensitiv informasjon til BBC.

– Det er ikke uproblematisk at det lekkes sensitiv informasjon til offentligheten gjennom pressen, la det være sagt. Derfor er det forbundet med stort ansvar både å lekke og viderebringe lekkasjer. Men samtidig er lekkasjer er en av demokratiets sikkerhetsventiler, sier Gunnar Bodahl-Johansen til NRK.no.

Han understreker at dersom denne sikkerhetsventilen skal opprettholdes, må den som lekker, få forbli anonym, ikke utsettes for forfølgelser i etaten eller bedriften.

- I ytterste konsekvens vil et slikt regime føre til at dem som sitter med makta styrker sin makt ytterligere, og dermed hindrer at den viktige samfunnsinformasjon som lekkasjene viderebringer til offentligheten, gjøres til gjenstand for debatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.