*Nettavisen* Nyheter.

Myntsamlere frykter falskmyntnere

Haugesund (NTB): Falske mynter er på vei inn på det norske samlermarkedet, og flere risikerer å bli lurt trill rundt, advarer myntforhandler og samler Eirik Myge.

Falske sedler er et kjent fenomen, i den siste tiden har kriminelle også begynt å satse på falske mynter. Det er riktignok ikke snakk om vanlige mynter som du bruker i butikken, men kopier av mynter med høy verdi.

Myge har allerede sett to eksemplarer av falske mynter av norske énkroner fra 1878. Han advarer nå andre myntsamlere mot å kjøpe kopimynter produsert i Kina.

- De ser helt ekte ut, men de er ikke verdt noe. Det finnes noen kjennetegn ved mynten som avslører at den er falsk. For eksempel veier den mindre enn de ekte énkronene fra 1878, sier Myge til Haugesunds Avis? nettutgave.

I fjor ble det solgt falske spesidaler for 5.000 kroner på nettet, og mange ble svindlet. 1878-mynten som nå er dukket opp, er i sin originalutgave svært verdifull. Avhengig av kvaliteten er den verdt fra 10.000 til 100.000 kroner. Småsamlere kan dermed lett bli lurt trill rundt hvis de får tilbud om å kjøpe en slik mynt til 4.000 kroner.

Myge gjør oppmerksom på visdomsordene om at hvis tilbudet er for godt til å være sant, så er det nettopp det.

- Myntene kan ikke selges så billig uten at de er falske. Potensielle kjøpere bør rådføre seg med mynteksperter eller handle gjennom sikre kanaler, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag