Gå til sidens hovedinnhold

Mysteriet Martha

Halvannen uke etter at Martha (10) ble funnet forlatt på jernbanestasjonen i Bergen, har etiopiske myndigheter ikke hørt et pip fra Bergens-politiet.

- Dette er første gang jeg hører om saken. Hvis politiets antakelser om menneskehandel er riktige, er dette en svært alvorlig sak, og vi vil stille vårt apparat til disposisjon for å forsøke å identifisere jenten, sier pressetalsmann Mikbibab ved den etiopiske ambassaden i Stockholm til Bergensavisen.

- Er barnebortføringer et stort problem i Etiopia?

- Nei. Selv det å adoptere et etiopisk barn er en lang og vanskelig prosess. Myndigheten arbeider for å forhindre illegale bortføringer, og noen mener at vi kan være overkontrollerende. Hvis dette er riktig, er det den første saken jeg har hørt om, sier pressetalsmannen.

- Ikke opprettet formell kontakt
Politiadvokat Rudolf Christoffersen bekrefter overfor Bergensavisen at det ikke er opprettet formell kontakt med etiopiske myndigheter, og at de stiller seg helt åpne til hva som har vært formålet og hva som har skjedd på den lange reisen fra Ambo vest for hovedstaden Addis Ababa til Norge.

Martha har forklart at begge foreldrene i hjemlandet er døde og at hun bodde på gaten en stund. En dag kom en etiopisk mann til henne og fortalte at hun skulle reise sammen med syv andre barn. Formålet med reisen fikk ikke ungjenta opplyst, bortsett fra at hun skulle treffe hvite.

Sammen med de andre barna skal hun og den etiopiske mannen ha reist med fly, båt og tog på den lange reisen. Hvor det ble av de andre barna på ferden, er høyst uklart.

På Jernbanestasjonen i Bergen ble hun forlatt av mannen som var med i reisefølget, før hun senere på kvelden ble plukket opp av en tilfeldig forbipasserende som varslet politiet.

Asylsøkere
I går ble det kjent at minst tre etiopiske barn har søkt asyl i Norge de siste dagene. Politiet undersøker om det kan være en sammenheng mellom sakene.

Det er fremdeles et mysterium for politiet hvordan jenten har kommet til Bergen.

- Hvis dette er tilknyttet en asylsøknad tenker vi at det er mer naturlig om hun hadde blitt forlatt i Oslo. Det at hun er fraktet til Bergen ser vi på som spesielt, sier Christoffersen til Bergensavisen.

Overvåkingskameraene ved Jernbanestasjonen i Bergen var ute av drift da 10-åringen skal ha ankommet Bergen for over en uke siden. Kameraene på Oslo S er blitt gjennomgått, men ingenting tyder på at hun skal ha gått på toget i hovedstaden lørdag 5. eller søndag 6. juni, sier Christoffersen.

- Vi er veldig interessert i opplysninger om noen kan ha observert henne, eventuelt sammen med andre disse dagene.

Les flere saker på Bergensavisen

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken