Gå til sidens hovedinnhold

Mysteriet om kvinnen er delvis løst: - Hadde Hollywood-stjerner på kundelisten

Led av hukommelsestap da hun ble funnet forslått, dehydrert og utmagret på en steinrøys i en bukt.

Kroatisk politi offentliggjorde nylig et bilde av en forslått kvinne som ble funnet sittende på en steinrøys i en bukt på den kroatiske øya Krk nord i landet. Kvinnen lider tilsynelatende av hukommelsestap og har angivelig ingen erindringer av hvem hun selv er eller hvordan hun havnet på øya.

- Hun snakker engelsk, men husker ikke sin egen identitet. Hun befinner seg nå på et sykehus og tilstanden er stabil, opplyser politiet i en uttalelse.

Les også: Mystisk kvinne vekker internasjonal oppsikt: - Husker ikke sin egen identitet

- Vi har fått mange henvendelser fra forskjellige steder. Men vi vet fortsatt ikke hvem hun er. Det er ingen som har ringt og sagt at «dette er min mor» eller «dette er min søster». Vi har koblet inn Europol, men det er foreløpig ingen land som har tatt kontakt med oss og sagt at hun er savnet. Hun er ikke en kroatisk statsborger. Hun snakker fantastisk engelsk, uttalte en politimann ved den lokale politistasjonen i Krk til Nettavisen tidligere denne uken.

Nå har kroatisk politi endelig klart å løse deler av mysteriet etter at venner og bekjente dro kjensel på kvinnen etter massive medieoppslag rundt om i verden.

- Hollywood-stjerner på kundelisten

Politiet har identifisert kvinnen som den slovakiske smykkedesigneren Daniela Adamcova. 57-åringen har bodd periodevis i Los Angeles fram til 2015, hvor hun designet smykker for Hollywood-stjerner, skriver The Guardian.

Kvinnen skal ha hatt celebre kunder som Diana Ross, Brigitte Bardot og Barbra Streisand. Smykkene hennes skal også ha blitt produktplassert i den kjente TV-serien «Friends», skriver avisen.

I perioden 2015 til 2018 skal kvinnen ha bodd i Irland, hvor hun jobbet på hospiter for hjemløse. Etter dette skal hun ha vendt tilbake til sin hjemby Trenčín i Slovakia. Et lokalt magasin i hjembyen Trenčín har tidligere laget et portrett av kvinnen, og beskrevet henne som en suksessrik smykkedesigner som solgte smykker til Hollywood-stjerner.

Politiet har fortsatt ingen forklaring på hvordan kvinnen havnet på den kroatiske øya, eller hvorfor hun tilsynelatende lider av hukommelsestap.

Les også: Måling: Gullalderen er forbi for Tyskland

Vekket internasjonal oppsikt

Lokalmyndighetene antar at kvinnen har tilbrakt flere døgn i området. Saken har vekket internasjonal oppsikt og er omtalt av både lokale medier og en rekke engelskspråklige medier som The Guardian, CNN, The Sun, The Daily Beast og The Daily Mail.

Kvinnen ble først oppdaget av en lokal fisker søndag formiddag 12. september. Da satt hun på en steinrøys i en bukt i nærheten av landsbyen Soline.

- Ekstremt dehydrert og utmagret

14 redningsarbeidere måtte ta seg fram til fots gjennom 3 kilometer med ulendt terreng for å komme fram til kvinnen.

- Vi fant henne nede ved kystlinjen. Hun hadde noen småskader og var oppskrapet. Hun var ekstremt dehydrert og utmagret. Hun klarte så vidt å drikke noen slurker vann, uttalte en talsperson fra den kroatiske redningstjenesten HGSS til avisen 24Sata, ifølge The Guardian.

- Vi la henne på en båre fordi hun ikke greide å gå selv. Deretter ble hun fraktet til sykehus, opplyser redningstjenesten.

Les også: - Svært gode covid-nyheter for barn og ungdom

Verken ID eller mobil

Kvinnen hadde ingen identifikasjonspapirer eller mobiltelefon på seg da hun ble funnet. Det var heller ingen biler i nærheten. Lokalbefolkningen har uttalt til avisen 24Sata at området er steinete og ulendt, og nesten helt uframkommelig både til fots og fra sjøen.

- Det er rett og slett veldig rart at hun befant seg i dette området. Det er en ekstremt uframkommelig del av bukta, med spisse steiner som bokstavelig talt er som barberblader som vil kunne kutte opp skosålene dine, sier en lokal innbygger.