Gå til sidens hovedinnhold

Mysterium oppklart: Amerikanske myndigheter beslagla Bitcoin for 9,85 milliarder kroner

Pengene har vært et mål for hackere. Nå har myndighetene tatt kontroll.

Oppdatert: Amerikanske myndigheter bekrefter at det er de som har tatt beslag i pengene omtalt i denne saken.

Prisen på kryptovaluttaen Bitcoin har igjen gått kraftig oppover de siste dagene. I skrivende stund omsettes én Bitcoin for 15.501 dollar, noe som er en stigning på hele 17 prosent den siste uka.

Les også: Bitcoin kan tidobles i rekordfart

Og samtidig som verdien øker, melder Ars Technica at noen har flyttet Bitcoin for over én milliard dollar i det stille.

69369,16628020 Bitcoins ble forflyttet i én transaksjon.

I tillegg ble én Bitcoin flyttet til et annet sted.

Det gir en papirverdi på like under 10 milliarder kroner.

Skurkepenger

Pengene er flyttet fra en digital lommebok som tilhører lederen av den famøse Slik Road-markedsplassen på det mørke nettet på begynnelsen av 2010-tallet.

Her ble det omsatt narkotika og andre ulovlige produkter i stor skala. Det ble også hevdet at leiemordere la ut sine tjenester der.

Ross William Ulbricht soner for tiden en livstidsdom.

Det var først uklart hvem som hadde flyttet pengene, men amerikanske myndigheter melder at det er de som har tatt beslag i de enorme verdiene.

- Silk Road var den mest kjente kriminelle markedsplassen på nett i sin tid. Den vellykkede rettsprosessen mot Silk Roads grunnlegger etterlot seg et milliarddollar-spørsmål. Hvor forsvant pengene? Dagens beslagsbegjæring besvarer delvis dette spørsmålet. En milliard dollar av disse kriminelle pengene er nå i USAs varetekt, sier statsadvokat David L. Anderson i en pressemelding.

Har vært et hacker-mål

Den enorme samlingen i lommeboken har stått urørt siden 2015. Dette har gjort pengene svært ettertraktet.

For to måneder siden meldte Vice at den krypterte lommeboken sirkulerte blant hackere som forsøkte å knekke passordet. Ved å gjette det rette passordet, ville man få tilgangen til skatten, og dermed nærme seg dollar-milliardær-

Det å knekke passordet på en slik lommebok har derimot vært ansett som mer eller mindre uoverkommelig. Passordene er kryptert med en kombinasjon av AES-256-CBC og SHA-512, og anses for å være svært tidkrevende - selv for kraftige datamaskiner som forsøker å gjette seg frem til riktig passord.

Da pengene forsvant, var teorien at noen likevel hadde klart å knekke koden, eller at eieren flyttet pengene som hackerne forsøkte å få tak i.

Les også: Denne mannen har mistet 2,9 milliarder kroner

Kommentarer til denne saken