*Nettavisen* Nyheter.

Mystisk fiskedød i innsjø

Foto: ERIK DE CASTRO (Reuters)

Mellom 375 og 500 tonn med råtten fisk flyter i Taal sjøen på Filippinene. Hvorfor, er et stort mysterium.

29.05.11 10:21

Ordføreren i Talisay på Filippinene sier nå at melkefisken som ennå lever i Taal sjøen er ufarlig å spise, og at man ikke har funnet forurensning i vannet.

De siste dagene har innbyggerne langs sjøen samlet opp og begravd fiskene for å unngå sykdom. Fiskere og fiskeoppdrettere har tapt store summer. Tapet er anslått til cirka 50 millioner philipinske pesos som tilsvarer cirka 6,3 millioner norske kroner.

Flere teorier
De døde fiskene ble blant annet fôret i 84 merder ved området Barangay Sampaloc i Taal sjøen, men det er også funnet døde fisk utenfor merdene andre steder i sjøen.

Samtidig jobber forskere med å finne ut hvorfor fiskene døde.

En jordbruksekspert i Talisay tror at årsaken kan være at oksygennivået i vannet kan ha sunket på grunn av endringer i vanntemperaturen som igjen er en følge av regnsesongen, skriver ABS-CBNnews.

Et annet alternativ er at fiskedøden er forårsaket av flere mindre jordskjelv rundt Taal vulkanen de siste ukene, men dette avkrefter seismologene.

Gir grisebøndene skylden
Lokalbefolkningen gir derimot grisebøndene skylda for fiskedøden. De mener at avfallet fra grisefarmene har forurenset vannet, skriver GMANews.

Samtidig har jordbruks- og fiskedirektoratet på Filippinene satt i gang en massiv prøvetaking av vannet i området for å bli sikre på at det ikke er giftig.

Melkefisk er en svært viktig matfisk i Sørøst-Asia. Stimfisken lever i Det indiske hav og Stillehavet og vandrer innover i elver og vann (les mer: Wikipedia).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag