*Nettavisen* Nyheter.

Mystisk kjempesmell var forsvaret som jaktet på russisk fly

- Jeg trodde det var en eksplosjon inne i huset. Det var et voldsomt smell.

06.12.14 10:46

(Finnmark Dagblad): Etter å ha sjekket saken på nytt, bekrefter Jens Høylund, kommandørkaptein ved Forsvarets operative hovedkvarter, at smellet som er hørt flere steder i Vestfylket kommer fra norske jagerfly.

- Vi har hatt jagerfly fra Quick Reaction som har fløyet supersonisk for å innhente et russisk fly, sier han.

Det dreier seg om et russisk fly som har vært i internasjonalt luftrom.

- Vi har ingen videre informasjon om det russiske flyet annet enn at dette var en standard identifisering som skjedde langt utenfor Finnmark, sier han.

Jagerflyene kom fra Bodø og fløy supersonisk fra Sørøya og til Gamvik.

- De går i 30.000 fots høyde, så det er litt vanskelig å anslå nøyaktige posisjoner. Vi gjør omtrent 45 slike identifiseringer i året, så dette var det ingen dramatikk i, sier kommandøkapteinen.

Skremt

Flere enkeltpersoner i Vestfylket har meldt fra om at de har hørt et smell etter klokken 09 i formiddag.

- Vi har fått en telefon fra Hammerfest hvor det er hørt et smell. Vi skal gjøre undersøkelser men avventer tilbakemelding, sier operasjonsleder Helga Berg i Vestfinnmark politidistrikt.

Ved Forsvarets hovedkvarter kjenner de ikke til hendelsen.

- Vi vet ikke noe om dette. Vi har ingen aktivitet i området, så dette er ikke oss. Jeg kjenner ikke til hva det eventuelt kan være, sier Jens Høylund, kommandørkaptein ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Kvalsundordfører Ragnar Olsen sier til Finnmark Dagblad at han hørte smellet rundt klokken 09.15.

- Jeg trodde det var en eksplosjon inne i huset. Det var et voldsomt smell. Jeg hørte jagerfly og tenkte at det måtte være de samme som brøt lydmuren. Naboen trodde og det. I nabolaget her hører jeg at folk er skremte, sier han.

Trodde det var Putin

Roy Rydningen i Kvalsund hørte og smellet.

- Det første smellet var litt svakere enn det andre. Jeg trodde først det var Putin som kom over grensene og at han hadde planer om å invadere oss. Jeg lukket opp vinduene og hørte det var fly. Hvis det ikke er oss, hvem er det da? Det må være noen andre som ikke vises på radaren, sier han.

Smellet hørtes også i Rypefjord på samme tid. Det varte i noen sekunder. Jeg så ut av vinduet at et Wiederø-fly gikk inn for landing da. Sånn rundt kvart over 9, sier Annie Lishaug.

Marit Olsen i Rypefjord forteller at det dirret i hele huset da jagerflyene passerte.

- Jeg syntes at jeg hørte et fly etterpå. Det var en eksplosjon hvertfall, sier hun.

Smellet er hørt også i Honningsvåg og i Fægfjord. På Finnmark Dagblad sin Facebook-side er det flere som bekrefter at de også har hørt smellet rundt klokken 09.15. Slettelv

Når Finnmark Dagblad ringer forsvarets operative hovedkvareter på nytt og forteller om vitneobservasjonene, lover de å undersøke saken nærmere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.