Gå til sidens hovedinnhold

Mystisk kvinne vekker internasjonal oppsikt: - Husker ikke sin egen identitet

Kvinne i 60-årene ble funnet forslått, dehydrert og utmagret på en steinrøys i en bukt.

Kroatisk politi har offentliggjort et bilde av en forslått kvinne som ble funnet sittende på en steinrøys i en bukt på den kroatiske øya Krk nord i landet. Kvinnen, som antas å være i 60-årene, lider tilsynelatende av hukommelsestap. Hun har angivelig ingen erindringer av hvem hun selv er eller hvordan hun havnet på øya.

- Hun snakker engelsk, men husker ikke sin egen identitet. Hun befinner seg nå på et sykehus og tilstanden er stabil, opplyser politiet i en uttalelse.

Politiet har valgt å gå ut med både bilde og beskrivelse av kvinnen, i håp om at noen drar kjensel på henne.

Hun er rundt 165 centimeter høy, har medium kroppsbygning, skulderlangt blondt hår og blå øyne, ifølge lokalt politi, melder CNN.

Les også: Skyting på universitet i Russland - seks personer drept

- Hun er forvirret og rabler

- Vi har fått mange henvendelser fra forskjellige steder. Men vi vet fortsatt ikke hvem hun er. Det er ingen som har ringt og sagt at «dette er min mor» eller «dette er min søster». Vi har koblet inn Europol, men det er foreløpig ingen land som har tatt kontakt med oss og sagt at hun er savnet. Hun er ikke en kroatisk statsborger. Hun snakker fantastisk engelsk, sier en politimann ved den lokale politistasjonen i Krk til Nettavisen.

- Hun nekter å snakke med legene. Hun er forvirret og rabler en del, sier han.

En teori er at hun er en hjemløs person fra et annet engelsktalende land som på et eller annet vis har havnet på øya Krk.

- Vi vet rett og slett ikke. Det er ingen som har meldt henne savnet, sier politimannen til Nettavisen.

Les også: Måling: Gullalderen er forbi for Tyskland

Fortsatt et mysterium

Lokalmyndighetene antar at kvinnen har tilbrakt flere døgn i området. Saken har vekket internasjonal oppsikt og er omtalt av både lokale medier og en rekke engelskspråklige medier som The Guardian, CNN, The Sun, The Daily Beast og The Daily Mail.

Kvinnen ble først oppdaget av en lokal fisker søndag formiddag 12. september. Da satt hun på en steinrøys i en bukt i nærheten av landsbyen Soline.

Lokale medier skriver at politiet gjennomsøker registre for savnede personer. I tillegg har de kontaktet en rekke nærliggende hoteller og ferieleilighetskomplekser. En drøy uke etter funnet, er kvinnens identitet fortsatt et mysterium.

Les også: - Svært gode covid-nyheter for barn og ungdom

- Ekstremt dehydrert og utmagret

14 redningsarbeidere måtte ta seg fram til fots gjennom 3 kilometer med ulendt terreng for å komme fram til kvinnen.

- Vi fant henne nede ved kystlinjen. Hun hadde noen småskader og var oppskrapet. Hun var ekstremt dehydrert og utmagret. Hun klarte så vidt å drikke noen slurker vann, uttalte en talsperson fra den kroatiske redningstjenesten HGSS til avisen 24Sata, ifølge The Guardian.

- Vi la henne på en båre fordi hun ikke greide å gå selv. Deretter ble hun fraktet til sykehus, opplyser redningstjenesten.

Les også: Avsatt minister med sterk appell til Norge og Telenor: - Vi stolte på dere

Verken ID eller mobil

Kvinnen hadde ingen identifikasjonspapirer eller mobiltelefon på seg da hun ble funnet. Det var heller ingen biler i nærheten. Lokalbefolkningen har uttalt til avisen 24Sata at området er steinete og ulendt, og nesten helt uframkommelig både til fots og fra sjøen.

- Det er rett og slett veldig rart at hun befant seg i dette området. Det er en ekstremt uframkommelig del av bukta, med spisse steiner som bokstavelig talt er som barberblader som vil kunne kutte opp skosålene dine, sier en lokal innbygger.

Krk er én av de største øyene i Adriaterhavet og er et yndet feriemål for turister fra blant annet sørlige Tyskland, Østerrike, Italia og Ungarn, skriver The Gaurdian. Krk er tilknyttet fastlandet med en bro, men store deler av øya er ubebodd. Øya har et fastboende befolkning på omtrent 20.000.