RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mystisk og sjelelig roman fra Petterson

Sist oppdatert:
Dette er et dypt, nasjonalromantisk åndedrag av en roman. Du blir blendet av trolsk månelys, seterromantikk, djevelsk sjalusi, svik og død.

Denne romanen har alle ingrediensene, men i befriende avstand fra Hollywood-glamourens lyssetting og regi. Dette er Hamsuns arv og Per Petterson (f. 1952) fører den i pennen med letthet.

Litt over midt i livet sitter Trond Sander i sitt nyervervede hus langt øst inn i landet ved en innsjø, og ser dagen rødme over tretoppene. Han trenger tid nå. Tid til å være alene og ta dagene som de kommer. Han konsentrerer seg om de enkle tingene. Hvordan han skal olje Jonsred-saga si, hvordan han skal få brøytet veien når snøen kommer og hvordan han skal fjerne den svære eika som blåste over ende i stormen. Lettere bekymret innimellom, men ved hjelp av hunden Lyra og hyggelige, dog ordknappe mennesker i lokalmiljøet, innser han at det går seg til. Men han trenger ikke så mange ord, Trond. Han formulerer seg i tanker og gjerninger. Ingen krever noe som helst og det passer ham bra.

Tilfeldighetene vil ha det slik at han en kveld møter nærmeste nabo, og møtet bringer fram reaksjoner og følelser han har prøvd å overse i flere år. Han blir konfrontert med fortida, og tvunget til å ta et oppgjør med seg selv. Sommeren fra 1948 begynner å krype under huden.

”Ut og stjæle hester” er en stille roman. I den betydning av at det tar litt tid å komme i gang, men hvis du lar deg utfordre vil du la deg begeistre. Ei bok som gir deg mye i form av naturskildringer og beskrivelser av menneskelige relasjoner. Det er mye som skjer, både på det ytre og indre plan og det er enkelt å la seg forføre i prosaen og inn i de dype skogene. Det er sårbart, men allikevel kraftig. Denne kontrasten mellom formspråk og innhold er noe av det som gir romanen den karakteren den har. Og det er litt derfor det minner om Hamsun også. Mystisk og sjelelig, men samtidig vannvittig jordnært. Forfatteren henter inspirasjon blant annet fra Hemingway, og da er det også litt morsomt å vite at Hemingway mente seg inspirert av Hamsun. Ringen er på en måte sluttet.

Dette er forfatterens femte roman, og man kan med dette si at han begynner å bli vel etablert i forfatter-Norge. Noe også bokhandlerprisen for denne utgivelsen vitner om. Han debuterte i 1989 med novellesamlingen Aske i munnen, sand i skoa, Tidligere har han utgitt romanene Ekkoland (1989), Det er greit for meg (1992), Til Sibir (1996) og I kjølvannet (2000).

Han fikk Nordisk Råds Litteraturpris og The International IMPAC Dublin Literary Award for Til Sibir.

For I kjølvannet fikk han Brageprisen for beste skjønnlitterære bok.

Pettersons bøker er oversatt til flere språk, blant annet tysk og engelsk. Han er en høyt verdsatt forfatter også i utlandet.

Oktober forlag 2003

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere