Gå til sidens hovedinnhold

Mystiske dyr funnet ved begge polene

Forskerne skjønner ikke hvordan artene kan leve begge steder.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Det er 20.002 kilometer mellom polpunktene. Likevel har forskere funnet 235 arter som lever begge steder, skriver Livescience.

- Artslikhetene mellom Arktis og Antarktis er større enn vi trodde, sier Ron D´Or, som deltar i forskningsprosjektet «Census of the Seas», til Reuters.

Mysterium
Det finnes en rekke større dyr som beveger seg mellom polene, blant annet gråhvaler og noen fuglearter. Det er mer mystisk hvordan små dyr som snegler og mark som bor ved hver sin pol kan ha matchende DNA.

Pingviner og isbjørner holder seg på hver sin pol, mye på grunn av den tropiske sonen som skiller polene. Nå tror forskere at dyrene kan bevege seg langs havbunnen.

- Dyr kan spre seg over lange distanser under havet. Mest sannsynlig beveger de seg da fra nord til sør, sier Julian Gutt, fra Alfred Wegener Institutt i Tyskland, til Reuters.

De samme dyrene er imidlertid ikke funnet i tropiske farvann, noe som ville kunne bevise denne teorien. Forskerne er dermed langt fra sikre på hvordan dette er mulig.

Rikt mangfold
Prosjektet «Census of the Seas» kartlegger artmangfoldet i havene. En av disse dyrene er Chinodrako hamatus, som kan utstå så kalt vann at blodet til andre fisk ville fryse.

Det viser seg at det er et rikt dyreliv i polhavene.

- De polare sjøene er langt fra biologiske ørkener, de har en rik kvantitet og variasjon av liv,sier Ian Poiner, som leder prosjektets Cencus Scientific Steering kommitte.

Forskerne estimerer at det er om lag 5.500 arter i Arktis og 7.500 arter i Antarktis. «Census of the Seas» skal bidra til at man bedre forstår hvordan artene utbrer seg og tilpasser seg havene.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken