*Nettavisen* Nyheter.

Myten om grått hår bevist

Foto: Kevork Djansezian (AP)

Uttrykket «det gir meg grå hår» viser seg å være helt sant.

(SIDE2:) Stress er en viktig faktor når hår gråner. Ikke bare det, stress kan også gjøre at du blir fortere grå i håret enn du ellers ville ha gjort.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Uttrykk som «Det/du gir meg grå hår» er dermed helt sant, melder japanske forskere ved Kanazawa universitetet og Harvard Medical School.

Tapper cellene for melanin
Forskerne fant at ettersom stress bygger seg opp, går dette utover produksjonen av melanin. Det er melanin som gir farge til både hud og hår.

Når du blir stresset, går dette utover stamcellene som sørger for at du for eksempel beholder hårfargen din.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/scanpix

Kan være sunt
Stress som gir deg grå eller hvite hår, kan komme av en stresset hverdag som gjør at du «eldes før tiden». Men det kan også komme av sykdom, behandling for sykdom eller sterke følelsemessige omveltninger som for eksempel når du opplever et dødsfall.

Men forskere ved Harvard Medical School sier i samme undersøkelse at grå hår rett og slett også kan være et sunnhetstegn.

Det er nemlig resultatet av at stamcellene blokkerer og «kvitter seg med» de gamle cellene, skriver The Daily Mail. Dette kan ha en bra effekt for eksempel på utviklingen av kreft. Forskerne tror at disse cellene kvitter seg med skadet arvestoff som kunne gjort at disse celler danner en svulst.

Det er ikke uvanlig å få gråere hår om du for eksempel har vært gjennom strålebehandling eller cellegift. Ifølge forskerne er dette et tegn på at kroppen forsøker å beskytte seg selv fra de negative bieffektene og genforandringer i celler som stråling og cellegift kan gi.

FAKTA OM GRÅTT HÅR

De fleste nordmenn begynner å få grått hår i midten av 30-årene. Da begynner hårsekkene naturlig å miste pigment. Får du grå hår får du er 20 år eller rett etter, har du tidlig gråning.

Ifølge Rikshospitalet har hårfarge flere funksjoner. Solbeskyttelse, avkjøling av hodebunnen, støtdemper for ytre fysisk skade og en viktig del av den non-verbale kommunikasjon.

Lyshårede har mindre tett pakket melanin.

Når du får grå hår, kan være arvelig.

Folk med mørkt hår føler ofte at de får grått hår tidligere enn sine blonde venner. Dette stemmer som regel ikke, men skyldes at det rett og slett er mer synlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.