*Nettavisen* Nyheter.

Myter og fakta om soling

SOLEN KOMMER: Det er bare å kaste klærne, men husk på solkrem med høy faktor. Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)

Beskytter lipgloss? Og er ansiktskrem med solfaktor nok? Nå kommer solen. Les om solmytene her.

30.05.11 21:22

(SIDE2): Forskere, som professor Johan Moan ved Institutt for Kreftforskning ved Radiumhospitalet i Oslo, mener at man ikke kategorisk skal fraråde solariebruk.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Årsaken er at de fleste av oss mangler D-vitamin etter vinteren, selv om vi har spist mye fisk. Dog sier Moan at bruken må være meget moderat.

Nå melder meteorologene om at vi kan vente oss sommer de neste dagene. Da er det utrolig fristende å strippe fri fra klærne og for mange er det første møtet mellom sterk sol og gjennomsiktig, vinterblek hud.

Under følger noen myter og fakta om soling og det du bør være forsiktig med

Lipgloss beskytter
Lipgloss og andre litt tykke leppestifter må da beskytte noe? Nei, faktisk så er de rene stekepannene om de da ikke inneholder solfaktor. Og står det ikke på dem at de gjør det, så ikke ta sjansen. Vil du ha farge på leppene når du soler deg, må du gjerne ta på en leppepomade med solfaktor under først. Blir du solbrent på leppene, arter det seg gjerne som tørre flekker og sår enten på selve leppa eller rett over. Går de ikke bort, bør du gå til lege.

Alle solkremer beskytter
Nei, det er faktisk ikke slik. Ikke om de ikke beskytter både mot UVA-stråler og UVB-stråler. UVA-stråler går også gjennom glass, så ta alltid på solkrem før du går ut i for eksempel bilen for å kjøre til stedet der du skal sole deg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lien, Kyrre

Høyere faktor beskytter lenger
Ja, det er riktig - til en viss grad. Men har du smurt kremen skikkelig tynt, så er ikke det sikkert. Bruk rikelig med solkrem. Og bruker du 30 istedenfor 15, kan du ikke være dobbelt så lenge i sola før du tar på et nytt lag. Dagkrem med faktor er beskyttende, men den bør helst påføres flere ganger om dagen om du er mye i solen.

Om du er mørk i huden, trenger du ikke solkrem
Alle hudtyper kan få hudkreft, enten du er mørk eller lys i huden.

Alle klær beskytter
Det er helt riktig at klær beskytter deg fra å bli solbrent, men ikke om du går med løst vevde klær eller helsetrøyer. Skal klærne beskytte godt, må de være tette.

Overskyet betyr ikke solbrent
Skyer lurer deg. Faktisk så utelukker lett overskyet vær bare 20 prosent av ultrafiolette stråler, så regelen er ha på solkrem uansett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.