RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Myter om blyhagl

Sist oppdatert:
Det har oppstått mange myter omkring blyhagls fortrefflighet i forhold til alternativene. Her kan du se noen av feilene.

Her kan du laste ned NJFFs brosjyre

Norges Jeger og Fiskerforbund har utarbeidet en brosjyre der man tar for seg alternativene til blyhagl. Blant annet tar NJFF ettertrykkelig livet av mange myter omkring alternativene til blyet.

Myte: Stålhagl har dårlig drepeevne
Undersøkelser fra Danmark, Norge og USA viser at stålhagl har meget god drepeevne dersom man bruker hagl som er to nr. større enn ved bruk av bly. Undersøkelse av 17 000 felte ender og gjess i USA viser at stålhagl har drepeevne på linje med bly.

Myte: Stålhagl er også forurensende
Stålhagl er laget av jern. Jern er ikke giftig, annet enn i så høye konsentrasjoner at det ikke er praktisk mulig å innta slike mengder i form av hagl. Stålhagl er heller ikke giftig for fugler som får hagl i kråsen, i motsetning til blyhagl.

Myte: Stålhagl vil sprenge mange våpen
Moderne stålhaglpatroner er ofte ladet til et trykk som er lavere enn mange blypatroner. Etter snart 10 år med bruk av stålhagl i Danmark, er det ikke registrert ett eneste tilfelle av våpensprengning der årsaken kunne spores tilbake til haglmaterialet. Stålhagl kan brukes i de aller fleste våpen som ikke har trangere choke enn ½. Trangere choker kan åpnes av en børsemaker.

Myte: Det finnes ikke nok vismut til å dekke etterspørselen etter vismuthagl
Produsentene av vismuthagl sier selv at de har tilgang på mer råstoff enn de noen gang vil kunne klare å bruke opp.

Myte: Vismut og Tungsten-Matrix vil bli dyrere og dyrere pga kostbare råstoffer
Erfaringen fra de land som har blyforbud, er at prisen på vismut og Tungsten-Matrix går ned med økt etterspørsel. Prisene i Danmark er for eksempel cirka 50 prosent av norske priser.

Myte: Vismut er like giftig som bly
Vismut brukes blant annet som medisin. US Fish and Wildlife Service i USA har testet vismut for giftighet. Konklusjonen er at vismut ikke er giftig, og vismut er godkjent som giftfritt hagl i USA.

Myte: Vismut- og Tungsten-Matrixhagl er så sprø at de pulveriseres ved treff i bein
Vismuthagl er like myke og deformerbare som blyhagl, og oppfører seg likt som blyhagl, også ved treff i bein.

Myte: Tungsten-Matrix er giftig
US Fish and Wildlife Service i USA har testet Tungsten-Matrix for giftighet. Konklusjonen er at Tungsten-Matrix ikke er giftig, og Tungsten-Matrix er godkjent som giftfritt hagl i USA.

Myte: Hevi-Shot er giftig
Hevi-Shot består av wolfram, nikkel og jern. US Fish and Wildlife Service i USA har testet Hevi-Shot for giftighet. Konklusjonen er at Hevi-Shot ikke er giftig, og Hevi-Shot er godkjent som giftfritt hagl i USA.

Kilde: Norges Jeger og Fiskerforbund

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere