Se videointervju med elevene ved Oslo Handelsgym om skolevalget her:

OSLO HANDELSGYMNASIUM (Nettavisen): Spente elever landet rundt satt klare klokka 19.00 tirsdag, da resultatene fra årets skolevalg skulle offentliggjøres.

Resultatene viste et kraftig fall for Arbeiderpartiet, til tross for at de fikk flest stemmer med sine 23,3 prosent.

Frp, Venstre og SV går mest fram.

Mandag snakket vi med fem førstegangsvelgere på Oslo Handelsgym, som «endelig» kan påvirke styre og stell.

- Høyre og Frp dro inn nær 70 prosent av stemmene da stemmene fra «Handels» var talt opp i 2017. MDG fikk 4,4 prosent. Hva tror dere blir resultatet i år?

- Jeg vil tro det blir veldig mye likt. Folk har for så vidt de samme meningene og sånne ting, sier Frans Soriano (18) i videointervjuet over.

Les også: Rasmus Hansson lot ikke sjansen gå fra seg på helblå skole

Klima og miljø har blitt den store «snakkisen» den siste måneden, godt hjulpet av FNs alarmerende klimarapport som kom 9. august.

- Håper MDG gjør det litt bedre

Frans tror også det kan ha påvirket valget ved hans skole. Ved sist valg stemte én av 25 stemte MDG:

- Jeg håper at MDG gjør det litt bedre på målingene i år med tanke på at klima er enda viktigere enn det har vært tidligere, sier han i videointervjuet over.

Men slik gikk det ikke, ifølge rykende ferske tall.

Årets valg-resultat

Ved årets skolevalg fikk MDG 2,3 prosent. Øvrige resultat for Oslo Handelsgym er 40,6 prosent til Høyre, 26,9 prosent til Frp, 10,9 prosent til Venstre, 9,6 prosent til Ap, 3,7 prosent til SV, 1,8 prosent til Rødt, 0,7 prosent til Sp go 0,1 prosent til KrF.

Alle de fem stemte da valget på deres skole fant sted digitalt fredag 3. september.

- Jeg synes det er veldig interessant med skolevalg, for det er veldig gøy å se hva de vi går på skole med stemmer. Det får man jo ikke vite i Stortingsvalget, sier Madeleine Cecilie Semmelmann.

Ap kapret flest stemmer

Mandagens gjesteredaktør i Nettavisen, Rasmus Hansson, er glad elevene velger å stemme:

- Det er veldig bra for demokratiet at dere har stemt alle sammen. Det må dere aldri slutte med, så får vi håpe at klima- og miljøbevisstheten øker på denne skolen også.

For fire år siden stakk Arbeiderpartiet (Ap) av med seieren med 27,8 prosent, foran Høyre på 15,1 prosent, Frp på 10,4 prosent, SV på 10,0 prosent, Venstre 7,4 prosent, MDG 6,8 prosent, Sp på 6,7 prosent, Rødt 5,7 prosent og KrF 3,1 prosent.

Les også: Moxnes med blankt nei: - Går ikke i den fella

Store sprik i Oslo

Det er svært store sprik mellom Oslo-skolene når det kommer til politiske preferanser. MDG hadde for fire år siden 27,8 prosent hos Oslo By Steinerskolen, 18,3 prosent hos Eikelund, 16,1 prosent på Foss og 13,8 prosent av Elvebakken-elevene.

Høyre gjorde det best hos elevene på Oslo Handelsgym med 46,80 prosent, foran Oslo private gymnasium med 45,9 prosent, Otto Treider private gymnas på 35,8 og Ullern med 33,9 prosent.

Her kan du finlese alle detaljer om det forrige valget.

Se også dette intervjuet: