Gå til sidens hovedinnhold

Én av seks politifolk kan ikke bære våpen

Bergen (NTB): Av Norges 5.500 operative politifolk, er det 960 som ikke kan bære våpen. Nå kan denne gruppen bli tatt ut av vaktordningen.

- Trippeldrapet i Årdal gjør dette til en høyaktuell problemstilling, sier Kaare Songstad, avdelingsdirektør for beredskap og krisehåndtering i Politidirektoratet (POD) til Bergens Tidende.

Politiets innsatspersonell, som er godkjent for operativ tjeneste utenfor politihuset, er delt inn i fem kategorier etter ferdigheter og treningsnivå. Samlet består innsatspersonellet av om lag 5.500 politifolk på landsbasis. Mannskap på det laveste nivået (IP 5) har minst trening og kan ikke bære våpen. Tall fra POD viser at denne gruppen utgjorde 960 personer i Norge i fjor. Det betyr at mer enn én av seks politifolk som er godkjent som innsatspersonell, ikke har mulighet til å bevæpne seg.

Tidligere denne uken presiserte Songstad at alle patruljer skal ha med våpen, selv om bare én av politifolkene er godkjent for å bruke dem. Nå vil han gå enda et skritt lenger. Han mener det må vurderes om politifolk uten våpengodkjenning, såkalt IP 5-personell, skal tas ut av ordenstjeneste og beredskapsvakt.

- Det er naturlig å øke kompetansekravene til politifolkene som kan bli satt til de skarpeste oppdragene, sier han. (©NTB)

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken