Mandag varslet helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) at det tirsdag vil komme nye koronatiltak. Årsaken er at helsemyndighetene mener at det er behov for å innføre tiltak som reduserer antallet nærkontakter nordmenn har for å begrense koronasmitten.

Det er mange nordmenn enige med dem i. I en undersøkelse Norstat har laget for NRK kommer det fram at 36 prosent av de spurte mener at tiltakene myndighetene har innført mot den mer smittsomme omikronvarianten ikke er nok.

10 prosent av de spurte i undersøkelsen mener at tiltakene er for omfattende, mens 48 prosent svarer at tiltaksnivået er passe.

Helseminister Ingvild Kjerkol er ikke overrasket over at mange ønsker strengere tiltak.

– Vi har sett gjennom hele pandemien at en del ønsker sterkere tiltak. Det er mange som omfattes av tiltakene, og de har også noen uheldige konsekvenser. Det er hele tiden en balanse vi søker å finne, sier Kjerkol.

Les også: Nakstad: – Vi har dessverre ikke kontroll

Det er varslet at det vil komme strengere tiltak tirsdag. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet jobbet i helgen og mandag intensivt med å komme fram til anbefalingen til regjeringen.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at han tror tiltakene som kommer tirsdag, vil redusere presset på helsevesenet.

– Vi har vurdert situasjonen grundig og foreslått tiltak som vi tror vil redusere belastningen på helsetjenesten i Norge, sier Nakstad til NTB.

Han legger til at det er opp til regjeringen å ta stilling til tiltakene.

Folkehelseinstituttets smittevernsjef Line Vold bekrefter til NRK at det er strengere tiltak som vil bli presentert tirsdag.

Les også: Forsker tror omikronvarianten kan være begynnelsen på slutten for koronaviruset