Se video: Overlege forteller om helsearbeideren som døde etter AstraZeneca-vaksinering: - Hun døde av en katastrofe i hjernen

Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, startet med å bekrefte at en av de innlagte på Rikshospitalet, vaksinert med AstraZeneca, er omkommet.

- Dessverre hadde hun en så stor hendelse i hjernen, så livet sto ikke til å redde. Hun døde i går. Det er en frisk pasient fra før. Hun fikk all intensivbehandling vi kunne gi på Rikshospitalet, sa overlege Trine Kåsine på Oslo universitetssykehus mandag.

Lørdag ble det kjent at tre helsearbeidere hadde blitt innlagt ved Oslo Universitetssykehus med hjerneblødning eller blodpropp etter vaksinering.

- Vi vurderer om det finnes likhetstrekk mellom de tre pasientene som kan si noe om årsaken til at de har fått et så spesielt sykdomsforløp, sa Madsen.

Les også: Gunnar Stavrum: Smitte ute av kontroll: Staten kan ta over Oslo

Framstod frisk

Helsemyndighetene undersøker nå om man kan trekke paralleller mellom AstraZeneca-vaksinen og blodpropp-tilfeller. Enn så lenge er det ikke gjort noen konklusjoner.

Personen som døde var en kvinnelig helsearbeider under 50 år. Hun døde søndag og fremstod som frisk på forhånd, opplyste Kåsine. Alle de tre skal være relativt unge.

Les også: Ny person innlagt med blodpropp - avkrefter innleggelse i Trondheim

- Det var ikke på grunn av blodpropp, men en katastrofe i hjernen, forklarer hun om dødsårsaken.

- Hva menes med «katastrofe i hjernen»? Kan det forklares på en enklere måte?

- Jeg kan ikke uttale meg mer enn det jeg har sagt. Jeg har ikke lyst til å gå inn på detaljer om pasienten på grunn av hensyn til pårørende og personvern, forteller overlegen til Nettavisen.

Kåsine vil derimot ikke gå ut med detaljer om «hvor mye» symptomer det var i mellomtiden, men forteller at kvinnen skal ha hatt vedvarende hodepine.

- Det jeg kan si på generelt grunnlag er at det er helt normalt å ha bivirkninger etter å ha fått en vaksine. Det er helt normalt at bivirkningene varer i to-tre dager, men varer de lenger enn tre dager skal du kontakte lege, legger hun til.

Overlegen kunne ikke si konkret hvilket lokalsykehus kvinnen kom ifra, før hun ble flyttet til Rikshospitalet.

- Det var fra et sykehus i Sør-Norge, forteller en ordknapp Kåsine til Nettavisen.

- Sjeldent sykdomsbilde

På pressekonferansen ble det imidlertid understreket at sykdomsbildet til pasienten var ganske unikt.

- Legemiddelverket presiserer at det dreier seg om et sjeldent sykdomsbilde. De har en svært uvanlig kombinasjon av med lavt antall blodplater, blodpropper i små og store karr, samt blødninger. Noen tilfeller med lignende sykdomsbilde er blitt rapportert i flere andre europeiske land, sa Madsen.

Les også: Støre sa det ville være mindre smitte med Ap: Så gikk nestlederen hans på hotellfest

Vaksinering satt på vent

Torsdag ble det klart at Norge satte vaksineringen med AstraZeneca på vent etter meldinger om flere alvorlige bivirkninger og frykt for dødelige konsekvenser i Danmark.

- Legemiddelverket har mottatt mange bivirkningsmeldinger de siste dagene. Per nå har vi ikke mottatt ytterligere meldinger om sjeldne, alvorlige tilfeller knyttet til blodpropp, blødninger eller lavt antall blodplater, ble det opplyst.

Også Irland, Danmark, Nederland og Island har midlertidig stanset bruken av den aktuelle vaksinen etter meldinger om mulige bivirkninger i form av blodpropp.

Les mer: Dette bekymrer Nakstad: Ny aldersgruppe dominerer sykehusinnleggelsene

Flere innlagt på sykehus

Mandag ble det kjent at en person er lagt inn på St. Olavs hospital i Trondheim etter å ha tatt vaksinen fra AstraZeneca.

Fredag døde en kvinne i 30-årene etter akutt sykdom på Tynset, ti dager etter at hun ble vaksinert med koronavaksinen fra AstraZeneca. Det er foreløpig uvisst om det er en sammenheng mellom vaksinen og det uventede dødsfallet.

Les også: Legemiddelverket: Flere bivirkninger er vanlige etter AstraZeneca-vaksinen

AstraZeneca avviser økt fare for blodpropp

Vaksineprodusenten uttalte lørdag at analyser av koronavaksinen deres ikke har vist tegn til økt risiko for blodpropp eller reduksjon av blodplater.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket har kritisert uttalelsene fra AstraZeneca.

– AstraZeneca har ikke grunnlag for å hevde at disse tilfellene ikke har noe med vaksinen å gjøre, sa Madsen til NTB søndag.

Les mer: Lege Wasim Zahid om AstraZeneca-vaksinen:– Viktig å huske at vaksinen allerede er satt på millioner av mennesker