Gå til sidens hovedinnhold

- Én motorsyklist kommer til å dø hver uke

Én motorsyklist kommer til å dø hver uke det neste halvåret på norske veier, og 20 kommer til å bli skadd ukentlig, ifølge en analyse fra Statens vegvesen.

Oslo (NTB): Analysen viser at førere av motoriserte tohjulinger har tolv ganger større risiko for å dø i trafikken enn bilister. Analysen er basert på tall fra samtlige 153 dødsulykker med motorsykkel fra 2005 til 2009, skriver Aftenposten.

Halvparten av førerne hadde kjørt motorsykkel i bare én eller to sesonger. Førerne er det Vegvesenet kaller «den utløsende faktor» i 66 prosent av ulykkene. I 20 prosent av ulykkene er motparten årsak.

En tredel av motorsyklistene døde på grunn av at de kjørte for fort, at de var påvirket av rus, eller begge deler. Dette er en liten gruppe som er sterkt overrepresentert. Dårlig veibane får skylden for 6 prosent av de 153 dødsulykkene.

De siste årene har det imidlertid vært nedgang i antall dødsulykker blant MC-førere, noe Statens vegvesens avdelingsdirektør Guro Ranes håper vil fortsette.

Norsk Motorcykkel Union (NMCU) mener Vegvesenet glemmer at 34 av de omkomne mistet livet ved at de krasjet i deler av infrastruktur, som for eksempel ubeskyttede rekkverksstolper. Dessuten hadde svært mange av de omkomne verken førerkort eller noensinne eid egen motorsykkel, ifølge NMCU. (©NTB) (©NTB)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot