Gå til sidens hovedinnhold

Én person avgjorde Maria Amelies skjebne

Venstre og SV mener Maria Amelies sak burde fått utvidet behandling i Utlendingsnemnda.

Vedtaket som var grunnlaget for pågripelsen og forberedelsen til å utvise den papirløse innvandreren Maria Amelie (25) ble fattet av en person.

Nemndlederen tok avgjørelsen
Det bekrefter direktør Terje Sjeggestad i Utlendingsnemnda overfor NRK.

Han forteller at Maria Amelies sak ikke var spesiell nok til å kvalifisere for utvidet saksbehandling. Dermed var det nemndlederen selv som alene fattet avgjørelsen, etter at den var forberedt av sekretariatet.

Venstres nestleder Helge Solum Larsen mener det ville vært en fordel for Maria Amelie hvis hennes sak hadde fått en mer grundig behandling. Også Heikki Holmås, stortingsrepresentant for SV og leder for kommunal- og forvaltningskomiteen, mener saken hennes burde kvalifisert for utvidet saksbehandling.

- Veldig spesiell sak
- Dette er en veldig spesiell sak, på grunn av at det handler om et barn som for flere år siden kom til Norge. Hun har aldri tidligere fått saken sin behandlet individuelt eller vært intervjuet, sier Holmås til NRK.

70.000 på Facebook
Mer enn 60.000 har strømmet til Facebook-gruppen «Sett Maria Amelie fri» det siste døgnet. Torsdag morgen talte gruppen 6000 medlemmer. Fredag morgen passerte den 70.0000.

- Det er Nansen-år i år! Humanisten Nansen, som i sin tid arbeidet for å redde - ja, nettopp folk fra Kaukasia. Så blir Maria Amelie arrestert på trappa til Nansenskolen! Absurd teater? Nei. Flaut, pinlig og utført av et totalt historieløst byråkrati som attpåtil har mage til å si at alle er like for loven! Til Jens og Knut: Det er aldri for sent å snu! lyder en av meldingene på Facebook-siden.

Det er også opprettet en egen knagg på Twitter for Maria Amelies tilhengere, @SettMariaAmelie

Ulovlig i Norge siden 2004
- Maria Amelie er pågrepet fordi hun har oppholdt seg ulovlig i Norge siden 2004. Saken har vært oppe i rettssystemet, og hun har fått endelig avslag fra UNE, uttalte pressevakt Monica Thorud ved Politiets utlendingsenhet til Nettavisen etter pågripelsen onsdag.

Kommentarer til denne saken