(SIDE2): Folkehelseinstituttet slår nå fast at årets influensasesong er i gang.

Epidemien vil sannsynligvis tilta i de nærmeste ukene. Foreløpig dominerer et influensa B-virus, men det påvises også en del svineinfluensa, skriver Folkehelseinstituttet.

Allerede er to personer innlagt med svineinfluensa i Norge.

Les saken: To innlagt med svineinfluensa

I Sverige er en liten gutt død av svineinfluensa: Sjuåring døde av svineinfluensa

Britene er rammet av det verste influensautbruddet på fem år. Ni millioner er smittet, og nær 200 får intensivbehandling. Der har influensasesongen så langt krevd 17 liv og i de fleste tilfellene dreier det seg om svineinfluensa.

Les saken: Her er ni millioner influensasyke

- Vi håper å unngå en så alvorlig bølge med det alvorlige A(H1N1)-viruset som man ser i Storbritannia, sier assisterende divisjonsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (fhi) på deres nettsider.

En stor del av den norske befolkningen har nemlig noe immunitet mot dette svineinfluensaviruset.

- Som vanlig ved influensa anbefaler vi de syke å holde seg hjemme til 24 timer etter de er friske så de ikke smitter andre og ellers kontakte lege ved behov, Personer i risikogruppene og personer med sterke symptomer anbefales antiviral behandling. Også andre kan få behandling. Behandlingen bør starte så tidlig som mulig, sier Aavitsland.

Før jul snakket Side2 med seniorforsker Olav Hungnes på virusavdelingen ved Folkehelseinstituttet. Han mente at vi ikke kommer til å se de største epidemiene i år. Det gjenstår fortsatt å se.

Les saken: - Det blir ingen influensaepidemi

Vaksinen beskytter mot tre virus, inkludert type B og type A(H1N1).

- Det er rikelig med vaksine tilgjengelig, og det er ikke for seint å vaksinere seg, sier Aavitsland.

BESKYTT DEG: Papirlommetørkle foran munnen beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast papirlommetørkleet etter bruk. Vask så hendene. Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.