- Jeg må jobbe mer, prisene har gått ned og jeg føler meg mer utrygg, sier «Christina», som står i «Norskegata», og selger sex til kunder en solfylt onsdag, skriver dittOslo.

Nedre Slottsgate har passende nok fått dette navnet i prostitusjonsmiljøet, ettersom det er her de norske prostituerte holder til. Det er lunsjtid og flere biler kjører sakte forbi, men bare én kvinne er på jobb.

I disse dager evaluerer Regjeringen sexkjøpsloven fra 2009, som gjorde det straffbart å kjøpe sex, men ikke å selge.

- Ettersom loven er under evaluering er det ikke naturlig å uttale seg om dette nå, sier kommunikasjonsrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet, Tonje Torsgard til dittOslo.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) vil først kommentere saken når evalueringen er ferdig, en gang i sommer.

- Det jeg frykter mest er at de skal gjøre det vanskeligere for oss, slik at det blir ulovlig å selge sex også, sier «Christina».

Hun vil bare oppgi jobbnavnet sitt, og vil ikke bli avbildet av frykt for å bli gjenkjent.

OTTAR STANGELAND STÅR FRAM SOM SEXKJØPER:– En sum penger gir meg «dunk-dunk», elendig sex og tømming

Rusa norske prostituerte

De fleste norske prostituerte som selger sex på gata er også rusavhengige, i motsetning til damene i nabogata, Kongens gate, som hovedsakelig kommer fra Bulgaria og andre øst-europeiske land.

- Vi deler bare ut kondomer, og ikke brukerutstyr til de utenlandske kvinnene, sier Marte Derås i Fransiskushjelpens Sykepleie på hjul, som bekrefter at de norske kvinnene som regel har en rusavhengighet.

Sykepleie på hjul (SPH) er et lavterskeltilbud i regi av den katolske kirke, som bistår rusavhengige og prostituerte i hovedstaden med alt fra medisinsk hjelp til brukerutstyr.

De kjenner godt til miljøet, og ser at det stadig er færre rusavhengige prostituerte enn tidligere som står på gata og selger sex.

Da dittOslo ble med SPH var det mye større aktivitet i nabogatene enn i «Norskegata». På kveldstid fylles området rundt Kvadraturen med prostituerte fra hovedsakelig Nigeria.

- Vi møter svært få norske rusavhengige i prostitusjon. Av de norske vi møter er de fleste aktive rusbrukere og flere i LAR. Denne nedgangen av norske rusavhengige i gateprostitusjon har vi sett lenge, og jeg er usikker på om sexkjøpsloven har spilt noen rolle her, forteller Olav Lægdene, virksomhetsleder for Nadheim, som er et senter for kvinner og menn med prostitusjonserfaring, i regi av Kirkens Bymisjon.

Sugetur for 250

Det er lunsjtid for mange, og «Christina» forteller om arbeidsdagen så langt.

- Jeg startet morgenen med en sugetur for 250 kroner. Det var en fast kunde, sier hun.

Tidligere opererte hun på innemarkedet, men har ikke lenger leilighet, og må jobbe mye mer. Hun har gått på heroin i like lang tid som hun har solgt sex, og forteller at livet hennes ble vanskeligere etter at sexkjøpsloven kom.

- Hvis meningen med loven var å få ned menneskehandel og gjøre det vanskeligere for halliker så er det totalt mislykka, sier «Christina», som mener det har blitt en halliks paradis.

Hun synes at politikerne har glemt de norske rusavhengige prostituerte, og i altfor stor grad fokuserer på menneskehandel. For å kunne finansiere eget rusbruk må hun tjene rundt 2.000 kroner dagen, noe som betyr mange «turer».

Presses til å gjøre mer

At det er merkbart færre jenter som jobber på gata enn tidligere kan «Christina» bekrefte.

- Det betyr ikke at vi har forsvunnet alle sammen, sier hun, og forteller at hun merker presset til å si ja til flere krav fra kundene.

- Man skulle jo tro at det hadde blitt selgers marked, men sånn er det ikke, sier hun.

«Christina» sier at kunder pruter mer, prisene er presset nedover og tryggheten er mye dårligere enn tidligere. Kunder presser også jentene til å gjøre mer de før kunne si nei til.

- Før sto det mange jenter her, sier «Christina», som sier at det nå er maks fem-seks stykker i gata på dagtid.

Selv om ikke jentene er der, kjører bilene forbi.

- Det går greit med meg da, for jeg har en del faste kunder fra før, sier «Christina».

Mest sex uten kondom

- Nå ber kundene nesten alltid om suging og «full pakke» uten kondom, sier «Christina».

Før sexkjøpsloven forteller «Christina» at det var mulig å få oppunder tusen kroner for en «liggetur», mens det nå er vanlig med 500 kroner – uten kondom.

- Er du ofte på helsesjekk?

- Jeg var det før, men etter at Pro-sentret flyttet fra Tollbugata til Storgata kommer jeg meg ikke så ofte innom. Jeg burde egentlig klare å få til det da, sier hun tankefullt.

For å unngå vold og vanskelige situasjoner tar hun noen forholdsregler. Hun hopper aldri inn i bilen til en person som pruter på prisen, er tydelig rusa eller aggressiv.

Spydd og pissa på

- Ikke det at jeg er så pen, men når jeg må gå så mye ned i pris, hva skjer med dem på over femti uten tenner i munnen?, spør hun.

Den 32-år gamle kvinnen har vært med på mye på jobb.

- Liksomvoldtekter, bli pissa og spydd på. Jeg har gjort alt bortsett fra avføring. Det er nesten alltid dresstype-mannen som vil ha sånne syke greier. De som ikke har hatt sex med kona på to år, sier hun.

Norsk prostitusjonsnettverk, som består av diverse organisasjoner som jobber med de prostituerte, oppfordrer justisministeren i et brev til å opprette et offentlig utvalg som skal utrede norsk prostitusjonspolitikk.

Målet er å legge grunnlaget for en helhetlig og kunnskapsbasert stortingsmelding som drøfter prostitusjonspolitikk for fremtiden. Ifølge fagmiljøet trengs mer kunnskap.

Færre norske rusavhengige til Pro Sentret

Fagansvarlig ved Pro Senteret, Camilla Hammergren, forteller at det i hovedsak er utenlandske prostituerte uten rusproblemer som kommer innom for helsesjekk eller en prat i Storgata 11.


Det nasjonale kompetansesenteret på prostitusjon tilbyr blant annet gratis drop-in helsesjekk for kvinner og menn i miljøet.

- Vi kan jo håpe og tenke at de lever gode liv, men vi vet jo at det ikke er sånn, sier Hammergren.

Hun forteller at det har vært jevnt fall i besøkende fra denne gruppa helt siden midten av 2000-tallet. Enda mer merkbart ble det da sexkjøpsloven trådte i kraft i 2009 og da Pro Sentret flyttet fra Tolbugata til Storgata.

Hammergren er særlig bekymret for helsa til flere av disse kvinnene.

- Det er jo en del kvinnespesifikke sykdommer som bør vies ekstra oppmerksomhet, og som er særlig viktig for denne gruppa, sier Hammergren, og nevner livmorhalskreft og kjønnssykdommer som eksempler.

LES OGSÅ: Prostituerte Frøken X: – For meg er dette et praktisk yrke i studietiden

Prostitusjon på sosial medier

Men når det kommer til prostituertes uttalelser om å bli presset til å ta turer uten kondom, mener Hammergren man må ta høyde for at dette har flere årsaker.

- Jeg har hørt de samme uttalelsene i 14 år, men da som anklager mellom ulike grupper. Jeg tror det nå handler om at vilkårene for kvinner i gateprostitusjon er tiltagende vanskelig. Vi erfarer at kvinner forhandler på forhold som de tidligere hadde klare grenser for, så som kondombruk, hjemmeturer alene med kunden og lignende, sier hun.

Ifølge Pro-sentrets tall er prostituerte i Norge svært gode på nettopp kondombruk. Hammergren er sikker på at selv om den rusrelaterte prostitusjonen er borte fra gatebildet, blomstrer den på sosiale medier, gjennom faste kunder og via kontakter.

Dette får de også bekreftet gjennom oppsøkende arbeid og samarbeid med andre institusjoner hvor rusavhengige ferdes.

Les flere saker i dittOslo