*Nettavisen* Nyheter.

Nå blinker Gjedrem med lysene

Når festen nærmer seg høydepunktet, blinker gjerne verten med lysene. Slik er det med rentefesten også.

For sjuende gang på rad senket Norges Bank i dag rentene. Totalt er rentene kuttet med 4,5 prosentpoeng på ett år.

For lånekundene er det bare å glede seg over den laveste renten siden 50-tallet. En familie med en gjeld på en million kroner, sparer 32.400 kroner netto på rentekuttene.

(At en velhavende pensjonist som har spart seg opp et tilsvarende beløp taper like mye, legges det sjelden like mye vekt på).

Rentekuttene er ikke gjort for å hjelpe lånekundene, men for å få fart på økonomien. Norges Bank frykter nullvekst og ledighet, og håper at den lave utlånsrenten på sikt vil få oss til å kjøpe og investere mer.

Mer etterspørsel betyr i neste omgang vekst og arbeidsplasser.

Problemet er at rentekuttene foreløpig ikke har gitt stor målbar effekt i statistikken. Derfor har markedet vært i villråde om når Norges Bank ville si at nok er nok.

Foran dagens rentemøte ønsket DnB en hvilepause, mens Nordea trodde på kutt i dag, samt ytterligere kutt senere (såkalt easening bias).

Nå tyder imidlertid alt på at festen nærmer seg slutten. Norges Bank sier nå i klartekst at det er like sannsynlig at neste nyhet derfra er renteoppgang, som rentenedgang.

Derfor fastholder vi i Nettavisen det vi har sagt tidligere: Det neste brevet fra banken om rentekutt bør du ta vare på. Det kan bli det siste på lenge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.