Gå til sidens hovedinnhold

Nå blir det endelig nytt liv i Skar leir

Sogn videregående skole har fått leieavtale i Skar leir frem til 2014. Som en del av undervisningen skal de forfalne bygningene bringes tilbake til livet.

SKAR: Og det er elevene som skal stå for arbeidet. Lærer og tømrer Morten Hansen, selv bosatt på Snippen i Maridalen, står i snøføyken under en iskald, knallblå himmel. Han er glad leieavtalen med Eiendoms- og byfornyelsesetaten kom på plass. Den betyr at elevene på Bygg- og anleggslinja skal få bidra til å sette i stand lagerhallen lengst inne på området, samt et kontorbygg like ved.


LES OGSÅ:
Unge og eldre vil inn i skar leir

Trenger omsorg

Når vi besøker leiren har kulda sprengt i stykker rør, og temperaturen i den store hallen, som mangler strøm, er mildt sagt frisk. Innendørs har taggere tatt for seg. Ruter er knust og dørene trå. Men allerede tidlig denne uken kom materialer og arbeidet kunne starte.

– Sogns tilstedeværelse her er todelt. For det første skal vi ordne bygningsmassen, for det andre får vi dermed flotte undervisningslokaler, sier Hansen og viser frem de enorme lagerhallene.


SE BILDER FRA SOGNS LOKALER I SKAR LEIRPå Skar skal elevene bygge alt fra dukkestuer til det siste innen boligutvikling; passivhus.

– Lærerne på Sogn er håndverkere. Det arbeidet vi lærer bort, og som elevene utfører, er av førsteklasses kvalitet. Det bare tar litt lengre tid, smiler Hansen.


Han har et sterkt ønske om at elevene hans, i samarbeid med Oslo kommune, også kan ta fatt på resten av bygningsmassen på Skar.

LES OGSÅ: Kastet ut av Skar leir i mai, bosøknad avvist i september


– Det er viktig at man nå tar grep her ute, før bygningene får forfalle ytterligere, sier Hansen, og legger til:

– Det er mange som gjerne vil hit. Å få til et utvidet undervisningstilbud til elever som trenger noe annet enn tradisjonell skole, leirskoleaktivitet, markastue i den gamle kommandantboligen. Det er en drøm jeg håper vil kunne realiseres om ikke for lang tid, sier han.

Fortsatt er det avløpsproblematikken som stanser utviklingen av Skar leir. Men Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) er ikke fremmed for å la Sogn-elevene få gjøre mer på Skar. Les hva Lena Nesset i EBY svarer her!


Elevene på Sogn vil gjerne fikse leiren

Hansens elever på VG1 grunnkurs Bygg- og anlegg er storfornøyde.

– Dette er jo en gammel militærleir. Det ser veldig kult ut her, men litt skummelt også, sier Nitharsan Palakirusnan.

Sammen med klassekamerat Tommy Prestby er han overbevist om at Skar vil bli en god læringsarena i årene fremover.

– Det kan bli en liten versjon av Sogn, sier Palakirusnan entusiastisk.

– Jeg vil gjerne være med å pusse opp alt. Jeg tror det kunne være kult. Det er i alle fall bedre her enn på skolen! sier Prestby.

– Jeg håper at elevene skal kunne komme tilbake hit om 20 år, med sine egne barn, og si at «dette var jeg med på å sette i stand,» smiler lærer Hansen.

SE BILDER FRA SKAR LEIR


LES MER OM SKAR LEIR:

OKKUPASJONEN: Spøkelseshow stanset utkastelsen av husokkupantene i Skar leir
OKKUPASJONEN: Tenker "kreativt og utradisjonelt"
GIGANTBARNEHAGE: Politisk taktikk for å få liv i Skar leir
Kommunen vil ha "gigantbarnehage" på Skar
Jobb nummer én - folk i leiren


Se flere bildeserier fra Skar:

Okkupantene kastes ut av Skar leir
Forfall - Skar leir april 2010
Sogn vgs. inntar Skar leir

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk