*Nettavisen* Nyheter.

Nå blir det enklere å logge inn!

Foto: (Mediehuset Nettavisen)

Lei av mange brukernavn og passord?

27.11.12 22:02

Fra og med 27. november blir innloggings-hverdagen din litt enklere. Nå blir over 270 offentlige virksomheter tilgjengelige med BankID, som tidligere i stor grad er blitt brukt til nettbank.

- Jeg er fornøyd med at terskelen for å bruke offentlige nettjenester er blitt enda lavere. Mange bruker BankID i det daglige, og nå er dette også et valg for offentlige tjenester, sier Hans Christian Holte, direktør i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

Mer fra Nettavisen:

I løpet av en dag logger du inn på mange forskjellige sider, med mange ulike brukernavn og passord. For å få tilgang til sensitive personlige opplysninger på offentlig nettsider, eller nettbank, så er det også nødvendig at du har med deg kodebrikke, den riktige kodebrikken. Få ting er mer irriterende enn å oppdage at du har tatt med deg feil.

Lei av SMS-kodene?
Difi har prøvd å løse dette problemet med sin felles innloggingsløsning, ID-porten, slik at du møter det samme innloggingsbildet enten du skal søke om studieplass, sjekke skatteoppgjøret eller levere meldekort til NAV.

Her kan du velge den elektroniske ID-en du foretrekker: MinID, Buypass eller Commfides og nå også BankID

Dermed kan du sjekke den neste selvangivelsen på Altinn eller søke studielån hos Lånekassen ved å logge inn uten å måtte taste inn den femsifrede koden fra kodearket du fikk i posten, eller som du får tilsendt på SMS, dersom du har orden på din BankID-kodebrikke og passord.

Cirka 2,8 millioner nordmenn bruker BankID, omtrent like mange som bruker MinID.

Klikk på bildet for å forstørre.

Høy sikkerhet
Fordelen med utvidelsen av bruksmulighetene er også at BankID er på høyeste sikkerhetsnivå, og kan i motsetning til MinID brukes til tjenester som omfatter taushetsbelagte personopplysninger, f.eks. helseopplysninger, og er også godkjent som sikkert innloggingsverktøy for nettbankene.

- Nyttige tjenester på høyeste sikkerhetsnivå, som «Mine resepter» og «Mine vaksiner», har hittil kunnet brukes av rundt 400.000 innbyggere. Nå er de blitt tilgjengelige for BankIDs 2,8 millioner brukere, sier Holte.

Han oppfordrer andre offentlige tjenester og innstanser til å fortsette med digitaliseringsprosessen.

- Mange har kommet veldig langt i dette arbeidet, som for eksempel Lånekassen og Skatteetaten. Nå må flere følge opp, sier han til Nettavisen.

Fakta om ID-porten

  • ID-porten gir innbyggerne tilgang til nettjenester fra mer enn 270 offentlige virksomheter, og er en fellesløsning for offentlig sektor som driftes av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).
  • ID-porten gir deg valget mellom fire elektroniske ID-er: den offentlige MinID og de private løsningene BankID, Buypass og Commfides.
  • MinID er på mellomhøyt sikkerhetsnivå, og gir deg tilgang til de aller fleste tjenestene som finnes i dag.
  • Med BankID, Buypass og Commfides kan du logge deg inn på alle tjenestene, også de på høyeste sikkerhetsnivå. Disse tjenestene vil det bli flere av fremover.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.