*Nettavisen* Nyheter.

Nå blir det enklere å være fosterforelder

Barnevernsmyndighetene fikk i dag tilsendt en ny fosterhjemsavtale.

24.01.11 15:41

Statlige og kommunale barnevernsmyndigheter får i dag tilsendt en ny fosterhjemsavtale. Målet er å ha en avtale som gjør det enklere å være fosterforeldre, skriver Barne- likestillings og inkluderingsdepartementet i en pressemelding.

Avtalen skal bidra til å avklare roller, rettigheter og plikter for fosterforeldre og det kommunale barnvernet.

- Vi ønsket å lage en avtale som rydder opp i avtaleverket. Avtalen vil gjøre det enklere for potensielle fosterforelder å vite hva som forventes av dem, og dermed bidra til å rekruttere flere fosterhjem. Jeg oppfordrer barnevernet til å ta den i bruk, sier statssekretær Henriette Westhrin.

Vil gi bedre kunnskap
Den nye fosterhjemsavtalen er utarbeidet i samarbeid mellom departementet, Kommunenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) og Norsk Fosterhjemsforening. Avtalen benyttes ved plassering av barn og unge i kommunale fosterhjem.

Avtalen er mer omfattende og informativ enn den gamle, og vil gi fosterforeldre bedre kunnskap om deres rettigheter og plikter, samt barnevernstjenesten sitt ansvar. Avtalen bygger på gjeldende lovverk og retningslinjer, og pålegger ikke kommunene noen nye forpliktelser.

- Det har lenge vært behov for en revisjon av avtalen fra 1999, og jeg er derfor glad for at vi nå har fått en ny avtale på plass, fortsetter Westhrin.

Departementet har også utarbeidet en oversikt over fosterforeldres arbeidsrettslige stilling og deres sosiale rettigheter. Oversikten skal ligge som et vedlegg til fosterhjemsavtalen, og gir fosterforeldre informasjon om hva det innebærer å inngå en avtale om et fosterhjemsoppdrag.

Avtalen og oversikten over fosterforeldres arbeidsrettslige stilling og deres sosiale rettigheter er tilgjengelige på adressen www.regjeringen.no/fosterhjemsavtalen. Avtalen vil også være tilgjengelig på nettsidene til KS og Norsk Fosterhjemsforening.

KS vil sende avtalen til landets kommuner sammen med en oppfordring om å ta den i bruk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag