*Nettavisen* Nyheter.

Nå blir det full stopp foran Stortinget

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Sikkerheten blir kraftig kritisert, men stortingspresidenten vil at Stortinget skal være et åpent sted.

14.08.12 14:19

Over ett år har gått siden den mørkeste dagen i norsk historie siden 2. verdenskrig, da Anders Behring Brevik parkerte bombebilen helt inntil Høyblokka i regjeringskvartalet og etterpå drepte uskyldige ungdommer på Utøya.

Men fortsatt kan biler kjøre tett inntil Stortinget, og parkere nærmeste vegg-i-vegg med bygningen i Akersgata.

«Varebiler parkerer fremdeles utenfor Stortinget. Hvem som helst kan gå rett inn på St. og henrette alle som er til stede», skriver Hårek Hansen, som er rådgiver for Frps stortingsgruppe, på Twitter tirsdag.

På de sosiale mediene er det flere som gir uttrykk for det samme, og som mener sikkerheten er for dårlig.

- Nå graves det foran her
Noe har imidlertid skjedd - og skjer. For på Løvebakken foran Stortinget pågår det nå et arbeid for å sette opp nettopp sperringer, såkalte pullerter på hver side av bygningen.

Dette er sperringer som kan heves og senkes, slik at man kan kontrollere hvilke biler som kan kjøre opp foran Stortinget. Arbeidet skal være ferdig i september.

- Når det gjelder sikkerheten rundt Stortinget, så er det ikke alle sikkerhetstiltak vi annonserer. Det skjer en del ting på rutiner, og det skjer en del ting på det bygningsmessige, sier stortingspresident Dag Terje Andersen til Nettavisen.

Han forteller at de også har en større gjennomgang av hva de bør gjøre utover de tiltakene som er iverksatt.

- Nå er man også i gang med å grave utenfor vinduet her, for å sette opp sperringer slik at man ikke kan kjøre opp foran Stortinget, sier Andersen.

- Men gjøres det nok?

- Når du sier nok, så er spørsmålet hvilke type angrep man kan tenke seg. Stortinget skal være et åpent sted for publikum, og det skal være en tett kontakt mellom politikerne og publikum. Da må vi velge en balanse, men det er og vil bli iverksatt tiltak, påpeker han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bendiksby, Terje

I tilegg til pullertene sikres nå vinduene på Stortinget.

- Vinduene i Stortinget blir sikret med splintsikker film som skal beskytte mot en eventuell eksplosjon, eller blir sikret mot gjennomtrengning slik at de i praksis blir skuddsikre, sa avdelingssjef Terje Olsen i drifts- og serviceavdelingen på Stortinget NTB nylig.

En stengning av Akersgata vil også trolig bli vurdert.

Slo alarm 22. juli - politiet kom ikke
Den 22. juli ba Stortinget politiet om hjelp, men fikk til svar fra politiet at de ikke hadde kapasitet.

Stortingets sikkerhetsfolk oppdaget nemlig en hvit varebil som sto parkert rett bak Stortinget i Akersgata. Bilen var nesten identisk med Breiviks bombebil., står det i 22. juli-kommisjonens rapport.

Dette blir også påpekt i et meget kritisk brev som ble sendt fra Stortingets presidentskap til 22. juli-kommisjonen tidligere i år.

«Verken stortingspresidenten, andre medlemmer av presidentskapet eller parlamentariske ledere ble så langt man har kunnet bringe i erfaringer, kontaktet av politiet/PST om hvor de befant seg og hvordan de burde forholde seg», står det i brevet.

- I tråd med det vi sendte
Politiet kom til Stortinget først klokken 18, to og en halv time etter at terrorbomben hadde gått av. Klokken 05 dagen etter dukket Heimevernets vakter opp utenfor Norges nasjonalforsamling.

- Når det gjelder det som skjedde 22. juli i forhold til Stortinget i rapporten, så er det helt i tråd med de opplysningene vi sendte, sier stortingspresidenten.

Stortinget åpner i begynnelsen av oktober, men som Nettavisen skrev tidligere tirsdag, så vil representantene bli kalt inn til et ekstraordinært møte før det om 22. juli-kommisjonens rapport.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag