RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå blir det kaldt og snø på Østlandet

Sist oppdatert:
Gladmelding til snøhungrige østlendinger.

Desember var uvanlig mild, og januar har fortsatt på samme vis. Det er mildvær og grønne plener i lavereliggende områder både på Østlandet, Sørlandet, Vestlandet og i Trøndelag.

Men nå ser det ut til at det kan bli mer vinterlig, i alle fall på Østlandet og i Oslo-området.

- Det er meget mulig at det kommer snø mot slutten av uken og til helgen i lavereliggende strøk på Østlandet, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til Nettavisen.

Sjekk været der du bor her!
Sjekk skiføret her (ekstern lenke)

- Merkbart kaldere
Det blir nemlig slutt på varmegradene for denne gang, og temperaturene vil synke.

- Mildværet vedvarer fram til torsdag. Men så er det tydelige signaler i alle prognoser om at temperaturene går ned, og det blir ganske merkbart kaldere inn mot helgen, ned mot minus ti grader, sier Thyness.

Torsdag blir det nedbør og dermed snø i sør, men det er usikkert eksakt hvor snøen vil falle.

- Det er ventet nedbør i sørlige deler av Østlandet, men nedbøren kan finne på å gå litt lenger sør enn Oslo. Det kan bli hele Østlandet også, men det avhenger av banen på nedbøren, sier hun.

Også mandag ettermiddag snør det flere steder på Østlandet.

Les også: Slik ser Oslo-vinteren ut!
Les også: Dette er ikke så uvanlig som du tror

- 10 centimeter snø
Hun forteller at det er ventet 10 centimeter snø der snøen vil falle.

Og får ikke Oslo snø torsdag, er det stor sjanse for at det kommer hvit nedbør der lørdag.

- Det ser ut som det kan komme en ny porsjon med snø i Oslo på lørdag, men mengdene kan være ganske beskjedne, sier statsmeteorologen.

Også på fjellet i sør vil det komme påfyll av snø, der det allerede er et bra snødekke.

Etter lørdag er det imidlertid ventet lite nedbør på Østlandet, og kulda vil vedvare så langt varselet går, 10 dager fram.

Les også: Sa du snømangel?

Kan få snø i Trøndelag
Det er heller ikke mye snø nå i lavereliggende strøk på Sørlandet, Vestlandet og i Trøndelag.

Her er snøsjansene for disse områdene:

Vestlandet: Torsdag kommer det litt nedbør, men det blir fortsatt mildt. Til helgen blir det regn i Bergensområdet, men snø i litt høyere områder, som på Kvamskogen.

Sørlandet: Nedbøren som kommer torsdag, kommer som regn langs kysten. Snø på innlandet. Men det kommer lite nedbør. Også der blir det kaldere mot helgen.

Trøndelag og Møre og Romsdal: Kan komme snø til helgen i kystnære området.

Tror klimaendringene har skylden
Klimaforsker Eystein Jansen setter den varme og våte vinteren vi så langt har opplevd i sammenheng med klimaendringene. Mandag holdt han foredrag for FNs nye klimautsending Jens Stoltenberg.

- Vi må nok belage oss på at de milde vintrene kommer oftere enn tidligere. Det gir grunn til bekymring, sier professoren ved Bjerknessenteret i Bergen til NTB.

Ap-leder Jens Stoltenberg reiser onsdag til New York som en av FNs to spesialutsendinger for klima. De to påfølgende dagene skal han og Ghanas tidligere president John Kufuor legge en plan for arbeidet sitt, sammen med en rekke FN-topper.

- Vi må bekjempe fattigdom, få opp den økonomiske veksten og samtidig redusere utslippene av klimagasser. Vi kan ikke velge enten vekst eller miljø. Vi må få til begge deler. Det er den store utfordringen, sier Stoltenberg.

Tro på klimakvoter
Han sier arbeidet i FN-regi bare delvis vil konsentrere seg om arbeidet med en forpliktende, internasjonal klimaavtale. I Norge har den tidligere statsministeren blitt kritisert for sin standhaftige tro på klimakvoter og en internasjonal avtale. Den kritikken tar han ikke inn over seg.

- De store internasjonale klimaforhandlingene er helt avgjørende, men samtidig er det viktig å understreke at hvert enkelt land gjennomfører tiltak på egen hånd. Det er ingen motsetning mellom dette, sier Stoltenberg ifølge NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere