Gå til sidens hovedinnhold

- Nå blir det snø

Kong Vinter lar vente på seg, men noen vet hvordan man kan jukse litt.

For Geilingene vil ta saken i egne hender – med snøkanoner.

- Det er meldt minusgrader om nettene fremover, så nå kjører vi for fullt for å bygge opp snø. De første bakkene vil forhåpentligvis åpne 19. november, opplyser Møyfrid Østby Larsen i Destinasjon Geilo på Skiinfos nettsider.

Hun legger til at hvis de kalde nettene holder seg, vil snøproduksjonen også sørge for at vi får ekstra gode forhold når vinteren bestemmer seg for å komme.

Sjekk været der du bor

Geilo Taubane kommer i natt til å legge snø i Sonjaløypa, Geiloløypa og Havsdalen. Området som dekkes med kunstsnø vil i startfasen være rundt 100.000 kvadratmeter. Heisene som åpner først er Geiloheisen og Arntrekkene. I tillegg legger Geilolia snø i Asleløypa. Der er det Geilolia expressheis som åpner først.

Her er det 7 km langrennsløyper

Fredag ble det kjørt opp en 7 km lang løypetrasé på Valdresflya ved Beitostølen. Da stilte hele næringslivet og ordfører med snøskuffer for å legge inn snø i enkelte partier av langrennsløypa.

Kvaliteten på løypene avhenger av været de neste dagene, men løypekjører Knut Aasveen har godt håp om at det skal være brukbare treningsløyper for skiløperne som har bestilt treningsopphold de neste ukene.

Ifølge Oppland Arbeiderblad er dugnaden på Valdresflya delvis en måte å sikre at langrennsløperne får treningsforhold. Men samtidig kan aksjonen være med på å sikre at store mengder skiløpere likevel velger Beitostølen og dermed sikrer reiselivet en nødvendig omsetning midt i november.

Kaldere til helgen

Etter flere uker med unormalt mildt vær kan Storm-meteorolog Mariann Aabrekk fortelle at Sør-Norge både får en tørr og kaldere værtype til helgen.

- Selv om temperaturene blir litt mer normale for årstiden blir det ikke mye mye nedbør og da heller ikke som snø. Kuldegrader og nattefrost blir det, og da særlig på fjellet. Allikevel kan det bli varmegrader på dagtid.

Aabrekk kan opplyse at det varme været fortsatt gjør seg gjeldende, også på typiske skidestinasjoner som Oppdal. Her var det rundt 13-14 grader onsdag formiddag, og det er langt fra normalen.

- I sør blir det rolige vindforhold inn mot helgen, men noe skyet noen steder på Sør- og Østlandet.

Nordover fra Trøndelagsfylkene blir det litt mer skiftende på grunn av et lavtrykk vest for oss. Det vil si tørt og fint for deler av Nordland og Finnmarksvidda, mens det ellers langs kysten både blir kuling og en del nedbør.

- Bransjen ligger med brukket rygg

Sesongen har ikke riktig begynt, men mildværet har allerede fått følger for enkelte aktører.

Norgescupen i Snowboard skulle funnet sted i Vierli Swag Terrengpark 19. november neste uke, men nå er den utsatt, blant annet grunnet mildt vær.

- Den er utsatt til 27. januar. Grunnen er at terminlista er full for de internasjonale kjørerne, og det passer ikke før da, sier daglig leder i Vierli turistsenter, Erlend Larsen, til TA.no.

Larsen påpeker også at det er svært kostbart å skulle produsere kunstsnø, nå som temperaturen ligger over null grader.

- Det er for varmt for å produsere snø. Vi har foreløpig ikke utstyr til å produsere snø på plussgrader, det er for kostbart, sier Larsen og legger til:

- Bransjen ligger med brukket rygg nå. Det er tragisk for bransjen, sier han.

Kommentarer til denne saken