RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå blir det sol, sol, sol!

Alt tyder på at våren gjør sitt inntog i Bergen.
Alt tyder på at våren gjør sitt inntog i Bergen. Foto: Vidar Langeland (BA.no)
Sist oppdatert:
Det er bare å finne frem solbrillene.

– Har du luktet at det blir finvær nå?

Det er det første vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Jørgen Grønneberg bryter ut med når BA ringer han tirsdag formiddag, før han fortsetter:

– Vi er veldig glade for været vi kan melde for Vestlandet og Sør-Norge i en lang periode nå, det er jo ikke noe hemmelighet at det har vært ganske dårlig den siste tiden.

Torsdag skjer det

Men bergenserne må vente noen dager før vårværet virkelig setter inn.

– Onsdag blir preget av byger og vestlig frisk bris, snøgrensen vil ligge på 600-800 meter.

Torsdag skjer den store overgangen.

Vinden vil minke og vi får gradvis bedre vær utover på torsdagen. Dette blir oppskriften en lang periode fremover. Vi kan faktisk slå sammen fredag, lørdag og søndag.

– Vinden kommer fra nord, noe som fører til litt kjølig luft, men solen vil stort sett være fremme hele tiden. Det betyr at temperaturen vil ligge opp mot 10 grader, noe kjøligere i utsatte kyststrøk, sier Grønneberg til BA.

Stort høytrykk

Fra mandag blir det enda bedre!

– Da vil vi få temperaturer opp mot 15 grader.

Samtidig ser ikke Grønneberg noe umiddelbar endring i tiden fremover.

– Det er et veldig stort høytrykk som preger store deler av Nord-Europa, det gir stabilt godt vær i en lang periode.

– Kan vi slå fast at våren kommer til Bergen nå?

– Den betegnelsen kan vi absolutt smykke oss med, slår Grønneberg fast.

Opp mot 20 grader

Det er ikke bare Vestlandet som får nyte godt av høytrykket.

– Hele Sør -og Østlandet vil oppleve vårlige og nesten sommerlige temperaturer. Faktisk opp mot 20 grader. Det vil imidlertid gå et skille ved Trondheimsfjorden, noe som fører til dårlig vær og pålandsvind i nordlige strøk.

Flere nyheter fra BA får du her!

Snødryss

Selv om 14. april regnes som årets første sommerdag, sørget snøfall i hele landet for en påminnelse om at vinteren ennå ikke er over, skriver NTB.

Et tre med løv markerte ofte 14. april – den første dagen i det nordlige sommerhalvåret på primstaven, kalenderen som ble brukt fra slutten av 1400-tallet og i flere hundre år framover. Men istedenfor trær badet i varm aprilsol, la det seg et hvitt dekke av snø svært mange steder i Norge tirsdag.

Meteorologene hadde varslet snøfallet flere dager i forveien, og folk fra nord til sør ble rådet til å beholde vinterdekkene på i noen dager til. På Vestlandet var det snø og glatte veier mange steder allerede mandag.

Til helgen

Men vinter-følelsen blir altså kortvarig.

Til helga kommer våren for alvor tilbake igjen i store deler av landet. Da dukker trolig sola fram igjen, og det forventes temperaturer opp mot 10-15 grader. Ikke skal det bli særlig med minusgrader på nattestid heller.

Og vakthavende meteorolog hos Meteorologisk Institutt, Nina Larsgård, sier til Nettavisen at dagens vær er helt normalt.

- Selv om det kommer slike små blaff av snøvær, så er det likevel vår. Det er sånn været er på denne tiden av året. Det er ikke så ofte det er så tett som det er i dag, såpass sent på våren, men det er jo ikke mange år siden det snødde på 17. mai. Heldigvis blir det raskt borte igjen, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere